achtergrond

Geenstijl

Bericht voor alle gemeenten: Wij Komen Tellen

Roze postduiven zijn in het hele land onderweg om de democratische tijding te brengen: wij komen tellen.

Stijlloos Stemmentellen is een klein middelvingertje naar Brussel, omdat wij op 23 mei een uitslag gaan ophalen die we van de EU niet mogen weten tot zondagavond de 26e. Maar het tellen zelf moet wel in vrede gebeuren. Stemmentellers zijn de VAR van de verkiezingen en we hebben onze aanwezigheid als 'burger-official' alvast bij alle gemeenten aangekondigd in onderstaand schrijven. Want hoe meer mensen vooraf informatie hebben over onze plannen, en hoe opener we daarover communiceren, hoe kleiner de kans op misverstanden en conflict op de 23 mei.
Pro Tip: Als je zelf stemmenteller bent en je gaat overdag al stemmen in het bureau waar je 's avonds gaat tellen, maak dan 's middags alvast even kenbaar wat je later op de dag komt doen.

Beste burgemeester, wethouders en ambtenaren,

U kent ons vast nog wel van het jaar 2014 toen de actie “Stijlloze Stemmentellers” in het leven geroepen werd.

De reden: GeenStijl.nl was het er niet mee eens dat Nederland pas drie dagen na de verkiezing de uitslag bekend mocht maken. Dat is volgens ons geen democratisch proces. Aangezien we inmiddels in 2019 beland zijn en dit nog immer het geval is, gaan we het dit jaar gewoon nog eens op dezelfde manier over doen, maar dan met meer ervaring.

De Europees Parlementsverkiezingen worden dit jaar in Nederland gehouden op donderdag 23 mei. In veel lidstaten van de Europese Unie (EU) wordt pas op zondag 26 mei gestemd. De laatste stembussen sluiten die dag om 23.00 uur. Dat betekent dat vóór zondag 26 mei om 23.00 uur geen officiële uitslagen bekend mogen worden gemaakt. Anders dan bij de andere verkiezingen, is het dus niet toegestaan dat gemeenten op de avond van de stemming (23 mei) een (voorlopige) uitslag bekend maken.

Volgens de Kieswet is het echter wel toegestaan om bij het tellen van de stemmen en het voorlezen van de uitslag in ieder stembureau aanwezig te zijn en om deze uitslag te noteren of op te nemen.

Wij hebben daarom ook dit jaar weer ons Stijlloze Tel-leger opgeroepen om op 23 mei als waarnemer actief deel te nemen aan het proces. 

Om misverstanden te voorkomen, verzoekt GeenStijl u om het bovenstaande te communiceren met uw stembureau-medewerkers. Om u werk uit handen te nemen en eventuele kosten laag te houden, hebben we, conform de service die u van ons gewend bent, een flyer bijgevoegd (.docx) die u kunt gebruiken bij het instrueren van uw stembureauleden. U hoeft alleen het logo van uw gemeente en het centrale telefoonnummer van de Helpdesk Verkiezingen van uw gemeente nog toe te voegen. 

Hartelijk dank voor uw aandacht en uw medewerking,

Namens de roze/blauwe Stijlloze Stemmentellers,

De redactie van GeenStijl.nl / Stichting GeenPeil

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.