Achtergrond

Opiniepeiling Maurice de Hond: Debat Rutte en Baudet kan beide partijen kiezers opleveren

19-05-2019 09:45

Ook deze week zien we wat kleine verschuivingen binnen het electoraat. Ten opzichte van de verkiezingen van 20 maart jl. zien we dat VVD en PvdA er wat beter voor staan en GroenLinks en PVV wat slechter.

Per saldo staan FVD (27) en VVD (25) ruim voor op CDA, PvdA en GroenLinks op 15 zetels. En die staan weer ruim voor op D66 (11 zetels) en ChristenUnie, PvdD, SP en PVV die op 8 zetels staan.

Het debat Rutte-Baudet en het accent op een tweestrijd tussen VVD en FVD wie de grootste wordt, lijkt een duidelijke impact te gaan hebben op de rest van de campagne tot aan de verkiezingen en de uitslag op 23 mei.

Uit de gegeven antwoorden van de respondenten (ruim 4000 deze week) kan opgemaakt worden dat die tweestrijd enerzijds tot een hogere opkomst van de VVD- en FVD- kiezer zal gaan leiden en anderzijds is er een goede kans dat de VVD kiezers van CDA en D66 extra kiezers zullen aantrekken en FVD met name van PVV en in mindere mate van SP.

In het rapport van deze week (pdf) treft u een uitgebreid schema aan, waarin aangegeven wordt de kwantificering van een aantal effecten, waardoor de uitkomst van de verkiezingen a.s. donderdag zal verschillen t.o.v. van die van PS2019 2 maanden geleden.

Die effecten worden uitgebreid beschreven. Ook het feit dat de mate van impact in de komende dagen nog kan verschillen. Met name is de onzekere factor daarbij het effect van de tweestrijd VVD-FVD. Die kan impact hebben op alle andere effecten (zoals op de opkomst, de mate van het “Frans Timmermans-effect”, en de kracht van het effect dat het om de EU gaat). Die tweestrijd zou de opkomst wel eens naar ruim boven de 37% kunnen leiden van de vorige keer. (45% lijkt dan binnen bereik).

Ook wordt beschreven dat er een aantal partijen dicht bij de kiesdrempel van 3,85% zitten en dat als het aantal restzetel groot is (7 of meer) de kans groot is dat 15% wel 5 zetels zal opleveren.

0,01% verschil tussen VVD en FVD kan dan zorgen dat de grootste partij 1 zetel meer krijgt dan de ander.

Mocht de opkomst toch lager dan 40% worden dan zal dat het CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP ten goede komen en zal het verschil tussen FVD-VVD aan de ene kant en CDA-PvdA aan de andere kant, kleiner worden.