17 mei 2019 - 3 min. lezen 84 reacties

Op de weerkaarten hebben we actueel te maken met lage druk ten zuiden van de Benelux. Aan de voorzijde worden warme luchtmassa’s richting het oosten van Europa gestuwd. Deze warme lucht bereikt ons via een omweg op zaterdag en zondag. Vooral het oosten van de Benelux kan hiervan profiteren. Nadeel is dat deze luchtsoort vrij onstabiel is en er enkele buien zullen ontstaan. Lokaal ook met regen van betekenis.

Lokaal 20°C en enkele buien

Op zaterdag moeten we in de ochtend rekening houden met enkele opklaringen over de Benelux. Met het stijgen van de temperatuur (dagelijkse gang) neemt de onstabiliteit geleidelijk ook toe. We halen in de namiddag maxima tussen 18 en 20°C. De kans op enkele buien is vooral groot over het centrum en het oosten waar een lokale donderslag tot de opties behoort.

Opvallend aan bovenstaande weerkaart is de dominantie van lage druk boven de Middellandse Zee. Een groot contrast met 2018 toen mei werd gedomineerd door hoofdzakelijk hoge druk op het Europees continent.
Organiseer je een tuinfeest op zaterdag 18 mei? Dan moet je duimen dat de buien in de namiddag niet over jouw regio trekken. Ze bevatten veel vocht, waardoor er plaatselijk een aardige scheut regen kan vallen. Qua maxima mogen we niet klagen, want we halen gemakkelijk de grens van 20°C. Over de grens met Duitsland is zelfs 25°C mogelijk (Wetteronline).
We classificeren de onweerskans voor zaterdag als een single cell met tijdens een heviger exemplaar flink wat regen. Focus op het centrum en het oosten.

Zondag toenemende kans op onweer

Liefhebbers van klank- en lichtspel in de Benelux maken op zondag de beste kans op enige onweersbuien. De CAPE en Lifted Index, beide parameters die belangrijk zijn voor onweer, worden namelijk gunstig. Zo halen we zondagnamiddag een Surface Based CAPE van 500 tot 1000 J/kg met een Lifted Index tussen -2 en -4. Deze waarden zijn ruim voldoende voor een lokale donderslag. De hoogste kansen reserveren wij voor de gebieden grenzend aan Duitsland en het centrum van België en Nederland.

Op zondag zien we de onstabiliteit zich vooral opbouwen ten oosten van de grens Amsterdam-Brussel. ‘Diurnal heating’ zorgt voor een convectieve component over de regio’s met een toenemende kans op een regen- en onweersbui. Over Duitsland is de onstabiliteit nog een fractie hoger met lokaal pittige onweersbuien (Wetteronline).
De warmte kan zich op zondag iets meer ontfermen over het Nederlands grondgebied. In België moeten ze tevreden zijn met maxima tussen 17 en 20°C. In Nederland kunnen ze lokaal 23°C aantikken (Wetteronline).
Op zondag neemt de onstabiliteit over het oosten van de Benelux verder toe. In de namiddag kunnen de buien in deze regio pittig van aard zijn en lokaal veel regen op korte tijd veroorzaken. Waar er geen buien vallen, is het best aangenaam met opklaringen.
Nicolas

Door Nicolas

Bezieler van NoodweerBenelux. Een onuitputtelijke passie voor het weer zorgt ervoor dat ik iedere dag met veel plezier aan het werk mag gaan.


Verder lezen

Alles bekijken