Politiek
AVROTROS

Linkse Verenigde Staten: wat krijgen we nou?

foto: Alexandria Ocasio-Cortezfoto: Alexandria Ocasio-Cortez
  1. Nieuwschevron right
  2. Linkse Verenigde Staten: wat krijgen we nou?

Ze is bevlogen, stoutmoedig, from the Bronx en linkser dan links. Voor Amerikaanse begrippen dan. De New Yorkse millennial Alexandria Ocasio-Cortez verovert in rap tempo harten. Worden de Verenigde Staten opeens links? In dr Kelder en Co bespreekt dr Kelder het met de Amerika-deskundige Bart Kerremans van de Katholieke Universiteit Leuven.

Luister de Jortcast

{podcast audio="99375" caption="#124 Een linkse Puerto Ricaanse storm laait op in de VS, ze heet AOC." }

Een jaar geleden werkte Ocasio-Cortez, in de Verenigde Staten vaak aangeduid met haar initialen AOC, nog in een tacobar. Nu is ze de meest invloedrijke volksvertegenwoordiger in Washington.

Dat is natuurlijk deels te danken aan het feit dat ze weet hoe ze haar charismatische talenten maximaal kan uitbuiten, in deze digitale wereld. "Ze is enorm getalenteerd in het gebruik van sociale media en in het leggen van een brug tussen de sociale media en de klassieke media."

Niche

Maar er spelen meerdere elementen mee, denkt Kerremans. Ze heeft bijvoorbeeld een boodschap die inspeelt op een niche in het Amerikaanse politieke landschappen. Bovendien komt ze op, op een moment waar Trump de president is. "Dat is ook wel de uiting van een heel sterke polarisatie in de Amerikaanse politiek."

"We zien nu dat een stuk van de linkervleugel van de democratische partij verder naar links opschuift. De verschuiving naar de rechterkant zagen we al in het begin van de jaren ’90 gebeuren", zegt Kerremans. Hij noemt het opschuiven naar links daarom ook een laattijdige fase in de polarisatie van politiek Amerika.

Religieuze cultuur

Haar populariteit valt op, want van oudsher zijn de VS vrij rechts. Dat zit ‘m volgens Kerremans in twee componenten. "Als je kijkt naar de groep van welvarende landen in de wereld dan zie je dat de religiositeit in die landen relatief laag is. Maar de VS zijn de enige uitzondering. Die sterke religieuze cultuur werkt heel sterk door in de manier waarop mensen tegen levensbeschouwelijke vraagstukken."

Lastbroek

De tweede component is de pioniersmentaliteit in de VS. Dat heeft alles met hun geschiedenis te maken. "Een deel van de VS is ervan overtuigd dat hun voorvaderen hun welvaart hebben kunnen realiseren, in een context waar er geen overheid was. Waar overheid als een lastbroek werd beschouwd", zegt Kerremans. "Hun attitude ten aanzien van overheidsoptreden is veel sceptischer dan bij ons."

Schuiven de VS op naar links? Links is in opkomst. Maar we kunnen nog niet van een linkse Verenigde Staten spreken. Wel is er een sterk toenemende polarisatie. Volgens Kerremans is de spanning bij de Democraten onderling ook aan het toenemen. "De linkervleugel binnen de partij wordt dominant. Terwijl de gematigd Democraten denken dat dit de kansen verkleint om Trump uit het zadel te krijgen", en daar zouden ze best eens een punt kunnen hebben.

Een ruk naar links in de VS?

Ster advertentie
Ster advertentie