Terug naar de krant

Duitse parlement: organisatie BDS is antisemitisch

Leeslijst artikel

Een motie om de beweging antisemitisch te verklaren die oproept tot het boycotten van Israël, werd in de Bondsdag breed gesteund.

Leeslijst

Het Duitse parlement heeft vrijdag de organisatie Boycots, Desinvesteren en Sancties (BDS) antisemitisch verklaard. De BDS-beweging zegt een eind te willen aan de Israëlische bezetting van Palestijns gebied en roept ertoe op economische druk op Israël uit te oefenen. Dat meldt persbureau Reuters.

„De argumentatiestructuur en methodes die de BDS-beweging gebruikt zijn antisemitisch”, zo stond in de motie te lezen die was ingediend door de christendemocratische regeringspartij CDU. De motie kon op brede steun rekenen, zowel coalitiepartner CSU, Die Grünen en de Vrije Democratische Partij stemden voor. Die Linke stemde als enige partij tegen het voorstel.

Het rechts-nationalistische AfD onthield zich van stemming. De partij had een alternatieve motie ingediend, die opriep tot het verbieden van BDS. Dit voorstel haalde het niet.

Lees ook Zangeres Teema werd geboycot door de Arabische wereld.
Zangeres Teema: „De manier waarop ze mij intimideren is een vorm van mentaal geweld.”

Reacties

Duitsland schaart zich met de beslissing achter het Israëlische standpunt dat boycots discriminerend en antisemitisch zijn. Israël verwelkomt de beslissing van het Duitse parlement dan ook. „Dit is een belangrijke stap. We hopen dat andere Europese landen dezelfde richting op gaan”, schrijft Israel Katz, de minister van Buitenlandse Zaken van Israël op Twitter.

BDS zelf zegt dat de beslissing van het Duitse parlement om „de geweldloze BDS-beweging” voor Palestijnse rechten gelijk te stellen aan antisemitisme „gestoeld is op regelrechte leugens”. Ook noemt BDS het besluit „anti-Palestijns” en „ongrondwettelijk”.

De BDS-beweging bestaat sinds 2005 en voert regelmatig publiek actie tegen artiesten, academici en sporters die Israël aandoen. Zo vroeg BDS wielrenners tevergeefs de Giro d’Italia niet in Israël te starten. Ook artiesten die meedoen aan het Eurovisiesongfestival, dat dit jaar in Tel Aviv georganiseerd wordt, probeerde BDS te ontmoedigen.

Lees ook Waarom deze Nederlandse onderzoeker Israël niet in mocht.
Een vliegtuig landt op het Eilat vliegveld in Israël.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in