Direct naar artikelinhoud
Nakend presidentschap

Trump is na tirade opeens vol lof over "soepele transitie" en band met Obama

Trump en Obama tijdens hun eerste ontmoeting na de verkiezingsuitslag, op 10 november.

Uren nadat Donald Trump zich op Twitter had beklaagd over de 'blokkades' die de huidige president Barack Obama volgens hem opwerpt tijdens de transitieperiode, is de president-elect omgeslagen als een blad aan een boom. Na een 'heel erg fijn' telefoongesprek met Obama heeft Trump het over 'een heel, heel erg soepele overgang'.

Over 23 dagen is het zover: Trump mag zich president van de Verenigde Staten noemen. Tijdens de transitieperiode die nu gaande is, konden de verschillen tussen Obama en Trump niet duidelijker aan de oppervlakte komen. Zo haalde Obama, zeer tegen de wens van Trump, uit naar Israël door geen veto uit te spreken voor een resolutie die vereist dat het land stopt met het bouwen van nederzettingen op Palestijns grondgebied. Hierdoor werd de resolutie in de VN-Veiligheidsraad aangenomen. Trump stelde op Twitter dat er een einde gemaakt moet worden aan de "minachting en respectloosheid" waarmee Israël wordt behandeld.

De verschillen tussen Obama en Trump konden tijdens de transitieperiode niet duidelijker aan de oppervlakte komen

Ook over andere onderwerpen verschillen de twee sterk van mening. Zo heeft Obama tegen het einde van zijn termijn besloten achttien gevangenen uit Guantanamo Bay over te plaatsen. En heeft hij verboden om in Arctisch gebied olie te boren, terwijl Trump hier juist economisch gewin in ziet.

Nog zo'n heikel punt: het Obama-team heeft aangekondigd dat het vandaag een reeks sancties zal presenteren om Rusland, een land waarmee Trump de banden wil aanhalen, te straffen voor betrokkenheid bij de hacks binnen de Democratische Partij.

Blokkades

"Ik doe mijn best om de vele explosieve uitlatingen en blokkades van president O. te negeren. Ik dacht dat het een soepele overgang zou worden - NIET DUS", beklaagde Trump zich woensdagmiddag op Twitter. Maar nog diezelfde dag was zijn toon heel anders. Tegenover journalisten verklaarde hij dat de overgang "heel, heel soepel" verloopt.

Twitter bericht wordt geladen...

Obama, zo zei hij, heeft hem vanuit Hawaï gebeld. Over de inhoud van dit gesprek liet hij - behalve dat het "een heel fijn gesprek was" - niets los. Trump kon het feit dat de president hem belde 'erg waarderen.'

Ook over de samenwerking tussen de transitieteams was Trump uiterst lovend. 'Onze teams kunnen het erg goed met elkaar vinden. En ik kan het ook erg goed met hem (Obama) vinden, ondanks een paar uitspraken die ik heb gedaan. We hebben daar nu over gesproken en konden erom glimlachen.'

De nieuwe woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, bevestigde woensdag tegenover journalisten dat Obama en zijn team "erg behulpzaam zijn, en gul met hun tijd." Van stroefheid in de relatie is geen sprake, zo zei hij. "Ik verwacht dat ze regelmatig met elkaar zullen blijven spreken."

Over het explosieve Twittergedrag van zijn baas wilde Spicer alleen kwijt dat 'de tweets zeer duidelijk voor zich spreken'.

Obama kritisch over Trump

Obama heeft zich meerdere keren kritisch uitgelaten over Trump. Niet alleen tijdens de verkiezingscampagne, maar ook daarna. Zo riep hij Amerikanen tijdens zijn eindejaarsconferentie op om vertrouwen te hebben in Trump als president, maar voegde daar wel aan toe dat hij hoopte dat zijn opvolger een handreiking zou doen aan Amerikanen die door de explosieve campagneretoriek bang zijn om buitengesloten te worden. Obama doelde onder meer op vrouwen en minderheden.

Ook dinsdag kreeg Trump indirect een sneer van Obama. Tijdens een bezoek aan een Amerikaanse legerbasis op Hawaï, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanval op Pearl Harbor, 75 jaar geleden, zei de president: "Het is hier dat we bedenken dat zelfs wanneer de haat het felste brandt en de strijd van het tribalisme een hoogtepunt heeft bereikt, we de drang moeten weerstaan om naar binnen toe te keren. We moeten weerstand bieden aan de drang om diegenen die anders zijn te demoniseren."