RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Forse kritiek op zorg voor getraumatiseerde militairen

Nederlandse militairen die deelnamen aan missies krijgen een medaille (archieffoto) Beeld © ANP/Herman Engbers

Veteranenombudsman Reinier van Zutphen start vandaag een onderzoek naar de zorg voor getraumatiseerde militairen. Veteranen moeten vaak 'onaanvaardbaar lang' wachten op een medische keuring.

Op basis van het oordeel van een keuringsarts wordt bepaald of een oud-militair recht heeft op een militair invaliditeitspensioen. Van Zutphen haalt dossiers aan van militairen die na de missies in Bosnië en Afghanistan jaren moesten wachten op een eindoordeel en daar 'aan onderdoor gingen'.

Volgens ombudsman Reinier van Zutphen is het voor veteranen van groot belang om snel uitsluitsel te krijgen. "Dat geeft hen niet alleen rechtszekerheid, maar is ook de afsluiting van een belastende, stressvolle periode die (her)keuringen met zich meebrengen."

Veteraan vecht voor erkenning

02:43
Veteranen die na een militaire missie last krijgen van PTSS zien vaak hun hele leven instorten. Toch moeten ze nog steeds vechten voor erkenning en financiele compensatie.

Jaren in gevecht

Vijftien militairen hebben zich gemeld bij het klachteninstituut omdat ze soms al jaren in gevecht zijn met hun werkgever over een Militair Invaliditeitspensioen (MIP). Ze uiten forse kritiek op verzekeringsartsen, meldt het AD.

Volgens Van Zutphen gaat het niet om een incident. Cijfers van Defensie tonen dat liefst 115 militairen in een bezwaarprocedure zitten. "We hebben de indruk dat de menselijke maat nogal eens uit het oog wordt verloren. Er zit een veteraan bij die negen jaar in onzekerheid heeft gezeten. Dat kan echt niet," zegt hij in een interview met de krant.

Tekort aan keuringsartsen

Minister van Defensie Ank Bijleveld zei eerder dat er een tekort aan keuringsartsen was. Defensie en pensioenfonds ABP, dat de pensioenen uitkeert, lieten eerder dit jaar weten dat ze aan oplossingen werken.

De Veteranenombudsman ziet meer problemen. Zo zouden sommige veteranen 'niet of onvoldoende worden geïnformeerd over het bestaan van voorzieningen' en de criteria die daarvoor gelden. Van Zutphen wil binnen vier weken antwoord van minister Bijleveld op tien vragen over procedures en werkwijzen.