Direct naar artikelinhoud

Politiebaas waarschuwt voor ‘snuifyoga’

Korpschef Erik AkerboomBeeld ANP

‘Snuifyoga’ wordt het fenomeen genoemd, en de politie komt het regelmatig tegen: groepen jonge mensen die de hele week gezond leven en met yoga de stress beheersen, om in het weekeinde een lijntje cocaïne te leggen. 

Daarmee dragen ook zij bij aan de zogenoemde ondermijning, de beïnvloeding door de onderwereld van legale instellingen, bijvoorbeeld via corruptie.

Korpschef Erik Akerboom herhaalde woensdag bij de presentatie van het jaarverslag van de nationale politie met extra nadruk zijn waarschuwing aan burgers die een partypil slikken of cocaïne gebruiken. Die moeten volgens hem beseffen dat ze daarmee ‘extreem geweld, corruptie en de verziekende werking van enorme hoeveelheden geld in de handen van criminelen’ in stand houden. “Het moet voor de samenleving prioriteit worden”, meent Akerboom. “We vinden het niet erg genoeg.”

Dat het aantal aangiftes stijgt, wil niet zeggen dat Nederland onveiliger wordt

Narcostaat

Vorig jaar stelde de korpschef dit fenomeen al aan de orde en ook politiebond NPB liet al weten dat menig rechercheur ervaart dat Nederland de kenmerken heeft gekregen van een narcostaat, “waarin de rechtsstaat wordt ondermijnd door de rijke machthebbers in een parallelle (drugs)economie”.

Akerboom maakt zich zorgen over de trend in aangiftes: dat aantal stijgt weer, na een jarenlange daling. Dat begon al eind vorig jaar en in het eerste kwartaal van dit jaar zijn er vijf procent meer aangiftes dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat wil niet zeggen dat Nederland onveiliger wordt, het komt ook doordat aangifte via internet en een app eenvoudiger is geworden. Bovendien telt sinds kort een aangifte voor bijvoorbeeld straatroof met een vuurwapen dubbel, omdat wapenbezit apart staat geregistreerd.

Toch is het aantal overvallen daadwerkelijk gestegen. Vooral pakket- en maaltijdbezorgers zijn vaker het slachtoffer. Ook woningen en winkels waren meer het doelwit. In januari had de politie al geconcludeerd dat het aantal aangiftes van seksuele delicten toeneemt. Goed nieuws is dat er tot nu toe beduidend minder woninginbraken zijn gemeld.

Lees ook:

Niveau politie-opleiding moet omhoog

Oud politie-vrouw en lector Saniye Çelik concludeerde in januari van dit jaar dat er te weinig hoogopgeleiden werken bij de Nederlandse politie.

Politie gaat speuren in databases

Om de oprukkende criminaliteit te lijf te gaan zoekt de politie sinds kort hulp bij een rechercheur die heel veel informatie tegelijk kan verwerken: de computer.