Het beste vegan restaurant ter wereld staat verrassend dichtbij
Zin om te eten bij het beste vegan restaurant ter wereld? Dan hoef je niet ver te reizen, want het staat in Brussel. Dat concludeert de bekende ‘groentekok’ Frank Fol, die al tien jaar de zoektocht organiseert naar het beste groenterestaurant ter wereld.
Fol is voormalig chef en eigenaar van het sterrenrestaurant Sire Pynnock in Leuven. Al meer dan 20 jaar is hij gepassioneerd over groenten en alles wat moeder natuur te bieden heeft. Daarom wordt hij ook wel de ‘groentekok’ genoemd. Wat met een gezonde nieuwsgierigheid begon, is nu zijn levenswerk. Hij gaat elk jaar samen met andere inspecteurs op zoek naar de beste groenterestaurants ter wereld.
Dit jaar namen zij meer dan 800 restaurants uit 38 landen onder de loep. Dat zijn er 311 meer dan vorig jaar uit 9 extra landen. De prijs voor het beste vegan restaurant gaat naar Humus x Hortense in hartje Brussel, het restaurant van chef Nicolas Decloedt en sommelière en creative director Caroline Baerten.
Tijdsgeest
In The green guide, de gids van de organisatoren van de zoektocht, wordt het restaurant beschreven als een zaak met gerechten die ‘worden bezield door een gezonde creativiteit, fris en licht zijn, rijk aan smaak en helemaal in de tijdsgeest’. De chef werkt met kruiden en groenten uit zijn moestuin en van lokale producenten, met lokaal bier, natuurlijke cocktails en wijnen.
Zijn liefde voor de rijke Belgische culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Die kennis deelt hij met creative director Baertens, die tevens voedingsdeskundige is. Haar artistieke kant uit zich in het interieur en het servies uit keramiek, dat ze speciaal maakte voor Humus x Hortense. Op de website van het restaurant zie je wat ze zoal serveren.
Beste vegetarische restaurant
Het beste vegetarische restaurant ter wereld is voor het tweede jaar op rij El Menjador van Xavier Pellicer in Barcelona.
,,Ik heb het voorbije jaar vijf keer voor een van de plantaardige menu’s gekozen. En heb telkens vastgesteld dat Xavier Pellicer in een andere dimensie kookt. Zijn plantaardige bereidingen zijn nog creatiever en verfijnder dan alles wat hij daarvoor heeft gemaakt. Wie op zo’n hoog niveau gastronomisch plantaardig kookt, verdient deze titel voor de tweede maal’’, aldus Fol.
Zin in vegan recepten zoals deze brownie? Die maak je zo:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
-
PREMIUM38
Lieve Debby: ‘Ik wil geen seksloos leven, ik ben bang dat ik het ergens anders moet zoeken’
Debby Gerritsen weet raad als het gaat over de liefde, lust en relaties. Deze week wederom een seksuele kwestie: de man van Marlene wil geen seks meer en wil er ook niet over praten. Ze wil niet bij hem weg, maar wel graag weer een seksleven. -
eigen tuin eerst
Met deze vergeten planten kun je ook zonder tuin tuinieren
Niet iedereen beschikt over een grote tuin. Wil je toch met je groene vingers aan de slag, denk dan eens aan deze vergeten plant die ooit zo populair was en veel geschilderd werd in de 17de eeuw. -
Vlaai mag alleen nog ‘Limburgs’ heten als-ie dagvers is én uit provincie komt
De Limburgse vlaai heeft van Brussel de status van beschermd streekproduct gekregen. Een kwaliteitslabel garandeert vanaf maandag dat het traditionele gebak ook daadwerkelijk uit Nederlands- of Belgisch Limburg komt en voldoet aan andere voorwaarden. -
PREMIUM
Restaurant vraagt gasten voorzichtig te zijn met parfum: ‘Te veel is gewoon te veel’
Een zware parfumwalm in een restaurant, dat is alsof iemand naast je een sigaar zit te roken. Het Amsterdamse restaurant Toscanini vraagt, waarschijnlijk als eerste restaurant in de hoofdstad, vooraf aan gasten of ze het gebruik van parfum subtiel willen houden. Hulde, zeggen fijnproevers.Amsterdam
-
PREMIUM
Bert van Leeuwen en de acht gouden regels voor een gezellig kerstdiner
-
-
-
INTERVIEW
Dit is na ‘moeilijkste besluit ooit’ de winnaar van Heel Holland bakt: ‘Gehuild en geschreeuwd van de pijn’
De finale van het elfde seizoen Heel Holland bakt is zondagavond uitgelopen op de ‘allermoeilijkste beslissing’ ooit voor de jury van de NPO 1-show. Aruna Sitaram won, ondanks een bloederige blessure. Waarom de revanche zoeter smaakt dan elk baksel. -
Koken & eten
‘Voor de planeet is het niet nodig om insecten en zeewier te eten’
We hoeven voor onze gezondheid en de planeet echt niet louter op insecten en zeewier te gaan knagen. Zo’n drastische omslag is nergens voor nodig, zegt voedingswetenschapper Corné van Dooren van het Voedingscentrum. ,,Het eetpatroon van een eeuw geleden was zo gek nog niet.’’
-
Koken & eten
Nieuwe trend: mini-groenten telen in je woonkamer
-
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken. -
-
PREMIUMVoor jou getest
Van dit merk heb je vast nog nooit gehoord, maar zij maken de lekkerste kant-en-klaarpannenkoeken