Luister naar

Minder mensen in asielzoekerscentra, maar meer incidenten

Nieuws
Het personeel van asielzoekerscentra (azc’s) krijgt steeds vaker te maken met agressie en geweld van overlastgevende asielzoekers. Vorig jaar werden er 1500 meer incidenten geregistreerd dan het jaar ervoor, terwijl er juist minder mensen in azc’s werden opgevangen.
Sjoerd Mouissie Sjoerd Mouissie
woensdag 15 mei 2019 om 03:00
Minder mensen in asielzoekerscentra, maar meer incidenten
Minder mensen in asielzoekerscentra, maar meer incidenten

Den Haag

‘Deze cijfers zien er niet goed uit’, zegt Sjef Robroek, interim-directeur bij het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in een reactie. ‘Hier zijn we niet blij mee.’

‘Onze medewerkers zijn echt wel wat gewend. Vanaf de eerste dag dat het COA bestaat, is er overlast. Maar wat we het afgelopen jaar gezien hebben, legt veel druk op onze medewerkers. Zij, de andere bewoners in azc’s en de buurt hebben er veel last van’, aldus Robroek.

Vorig jaar registreerde het COA 13.365 incidenten in azc’s. In totaal groeide het aantal incidenten tussen 2017 en 2018 met 13 procent. Die groei is opvallend, omdat er in die tijd juist minder mensen werden opgevangen in azc’s. De ‘gemiddelde bezetting’ ging van 23.150 mensen in 2017 naar 21.180 vorig jaar – een daling van 8,5 procent.

uit veilige landen

De problemen worden vooral veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen die nauwelijks kans maken op een verblijfsvergunning, aldus de Rapportage Vreemdelingenketen 2018. Staatssecretaris Mark Harbers stuurde dit rapport dinsdag naar de Tweede Kamer. De meeste incidenten betroffen het overtreden van de huisregels (7460 keer), zoals bijvoorbeeld roken waar dat niet toegestaan is. Op plaats twee staan 4240 gevallen van agressie en geweld tegen personen – dat zijn COA-medewerkers, maar ook andere asielzoekers.

Op ruime afstand, op nummer drie, staan 1090 gevallen van dreiging van zelfmoord.

In de rapportage staan voor het eerst ook de aantallen incidenten in azc’s, omdat daarover de afgelopen jaren veel te doen was.

Ook is te lezen hoe vaak de politie in actie moest komen bij incidenten met asielzoekers buiten de azc’s. In 2018 was dat 4600 keer. In verreweg de meeste gevallen ging het om winkeldiefstal, zakkenrollerij, eenvoudige mishandeling en bedreiging.

voor de rechter

Ook hier worden de problemen veroorzaakt door asielzoekers uit veilige landen.

‘Bijna de helft van de verdachten bij de politie en het OM zijn afkomstig uit Algerije en Marokko. Op afstand volgen onderdanen uit Libië en Tunesië’, meldt het rapport.

Uiteindelijk zijn 2610 misdrijven door het OM behandeld; in de meeste gevallen moesten de asielzoekers voor de rechter verschijnen.

In de zaken waarin de rechter al een uitspraak heeft gedaan, is 93 procent van de verdachten veroordeeld. <

weer minder asielaanvragen

Het totale aantal asielaanvragen is in 2018 weer gedaald. Dat blijkt uit de nieuwste Rapportage Vreemdelingenketen. In totaal kwamen er vorig jaar 31.790 asielaanvragen binnen, 9 procent minder dan in 2017. Die daling komt vooral doordat er minder gezinsleden van toegelaten asielzoekers via gezinshereniging naar Nederland kwamen.

Een stijging was er wel in het aantal nieuwe asielzoekers: van 14.720 in 2017 naar 20.350 vorig jaar.

In 2018 kreeg circa 21 procent van de asielzoekers een verblijfsvergunning.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.