Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

Trumps minister van Justitie benoemt aanklager om begin Mueller-onderzoek te onderzoeken

Minister van Justitie William Barr.Beeld AP

De Amerikaanse minister van Justitie William Barr heeft een aanklager benoemd die moet onderzoeken of de FBI de wet heeft overtreden bij het onderzoek naar mogelijke banden tussen de Trump-campagne en de Russen. Barr geeft hiermee gehoor aan de oproep van de president om ‘de onderzoekers te onderzoeken’.

Barr liet vorige maand al doorschemeren dat hij van mening was dat de FBI en het ministerie van Justitie hun boekje te buiten waren gegaan. Tegenover het Congres zei hij dat Trumps team tijdens de verkiezingscampagne in 2016 werd “bespioneerd”. Toen hij daar later kritiek op kreeg, zei hij dat hij niets slechts bedoelde met de term bespioneren.

Barr heeft het onderzoek in handen gegeven van John Durham, de federale hoofdaanklager in de staat Connecticut. Durham heeft al verscheidene malen onderzoek gedaan naar mogelijk wangedrag bij de politie en de inlichtingendiensten. Daarbij ging het om de banden tussen FBI-agenten en een maffiabaas in Boston. Onder president Obama vroeg het ministerie van Justitie hem een onderzoek te doen naar de omstreden verhoorpraktijken van de CIA. Durham sloot het onderzoek af zonder aanklachten in te dienen.

Papadopoulos

Durhams nieuwe onderzoek spitst zich toe op de vraag hoe het onderzoek van Mueller is begonnen en of de FBI niet te ver is gegaan met het afluisteren van Carter Page, een vroegere medewerker van Trump. Hij werd volgens de FBI in de gaten gehouden omdat hij contacten had met Russen die op de Amerikaanse sanctielijst stonden, onder wie Igor Setsjin, de baas van de oliegigant Rosneft. De FBI zou volgens de Republikeinen ook een scheve schaats hebben gereden door een undercoveragent af te sturen op Trump-adviseur George Papadopoulos. Maar volgens FBI gebeurde dat nadat een Papadopoulos een diplomaat had verteld dat de Russen e-mails hadden gestolen van de Democratische partij.

Na de publicatie van het Mueller-rapport, waarin Trump wordt vrijgesproken van samenspanning met de Russen, is het Witte Huis erop gebrand wraak te nemen voor het twee jaar durende onderzoek. In een tweet noemde Trump het onderzoek van Mueller onlangs “één grote verspilling van tijd, energie en geld”. “Het is nu eindelijk tijd de rollen om te draaien en sommige zeer zieke en gevaarlijke figuren ter verantwoording te roepen voor de zeer ernstige misdaden die zij hebben begaan, misschien zelfs spionage en verraad.”

Robert Mueller.Beeld AFP

Giuliani 

Rudy Giuliani, de persoonlijke advocaat van president Trump, kondigde vorige week aan dat hij naar Oekraïne zou reizen om te proberen de komende president Volodymyr Zelenski over te halen door te gaan met een onderzoek naar Hunter Biden, de zoon van voormalig vicepresident Joe Biden. Die geldt als de gevaarlijkste tegenstander van Trump bij de presidentsverkiezingen van 2020.

Giuliani wilde de Oekraïners ook aanmoedigen een onderzoek in te stellen naar de vraag of Oekraïense functionarissen hebben meegewerkt aan een campagne om Hillary Clinton een handje te helpen door Trumps campagneleider Paul Manafort zwart te maken. Manafort moest aftreden nadat was uitgelekt dat hij had verzwegen dat hij miljoenen had verdiend als pr-adviseur van de verdreven pro-Russische president Janoekovitsj. 

Maar uiteindelijk zag Giuliani af van de reis. Kennelijk was hij tot de conclusie gekomen dat hij weinig kans op succes had gezien de mensen met wie Zelenski zich heeft omringd. “Ik heb besloten niet te gaan omdat ik denk dat ik dan tegen een aantal mensen aanloop die vijanden zijn van de president, en misschien zelfs vijanden van de Verenigde Staten.”