main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2019 — 10:25

Kritiek op Nieuwsuur na lijsttrekkersdebat: ‘Werd te vaak afgekapt’

Het eerste lijsttrekkersdebat voor de Europese Verkiezingen duurde maandag te kort. Dat vindt Yoeri Albrecht, de voorzitter van debatcentrum De Balie. Daardoor werden interessante discussies te snel afgekapt, stelt Albrecht in Goedemorgen Nederland.

Het debat van Nieuwsuur duurde een uur. Alle lijsttrekkers van de grote partijen waren er. Volgens Albrecht werd het daardoor te druk. “Te veel mensen werden in een uur gestopt. Dat was jammer. De Europese Unie is zo vergroeid met Nederland dat dit echt belangrijke verkiezingen zijn.”

Ondanks dat waren er volgens de voorzitter van De Balie meerdere politici die eruit sprongen. “Malik Azmani (VVD) en Bas Eickhout van GroenLinks waren goed. Zij verwoorden hun standpunten goed en waren fel in het debat met elkaar.”

‘SP slaat plank mis’

“Daarnaast was ook Sophie in ’t Veld sterk tijdens het lijsttrekkersdebat”, zegt Albrecht over de andere gast van Goedemorgen Nederland. “Frans Timmermans (PvdA) was emotioneel. Hij liet zien dat hij geraakt was door de video van SP, waarin een persiflage van hem te zien was.”

Jetten liet zich in Goedemorgen Nederland ook uit over de video met Hans Brusselmans. “De SP had niet op de man moeten spelen, maar een video met eigen standpunten moeten maken. Dit was erg flauw, maar het was niet zielig voor Timmermans hoor. Hij kan wel wat hebben.”

De lijsttrekker van SP vond het lastig om de video te rechtvaardigen, zag Albrecht. “Een aantal zaken was hilarisch aan het debat met Timmermans. Die arme Arnout Hoekstra moest het spotje van de partij verdedigen.” Hoekstra leek het ook niet met het spotje eens te zijn, vermoedt Albrecht. “Hij vroeg Timmermans zich weer aan te sluiten bij de linkse partijen. Dat was vreemd. Hem eerst keihard aanpakken en daarna zeggen: kom terug naar ons.”

Eppink oogt ervaren

De lijsttrekker van Forum voor Democratie, Derk-Jan Eppink, oogde ervaren, liet Yoeri Albrecht eerder al weten. “Maar zijn formuleringen waren soms stroef. Dat komt waarschijnlijk doordat hij lang in het buitenland heeft gewoond. Ook had hij iets te veel dingen ingestudeerd.”

Een andere negatieve hoofdrol was volgens Albrecht voor Esther de Lange van het CDA. “Zij viel alleen maar mensen aan en heeft helemaal geen eigen standpunten besproken.”

Op 23 mei zijn kunnen de Nederlanders naar de stembus.

LEES OOK: D66 strijdt voor homohuwelijk

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zorgden paragnosten ooit voor een doorbraak in een onopgeloste zaak?

Bij een raadselachtige moord of vermissing duiken ze vroeg of laat op: paragnosten die zeggen dat ze informatie hebben doorgekregen waarmee ze de zaak kunnen oplossen. Heeft een tip van een paragnost ooit iets opgeleverd? Of leidt het vooral tot valse hoop bij wanhopige families? En hoe gaan politie en andere organisaties ermee om?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met criminoloog Jasper van der Kemp van VU Amsterdam en Hennie van Selst van Stichting Signi Zoekhonden. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel sprak met paragnosten en families die zoeken naar antwoorden.

Vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoe overleef je als kunstenaar in de harde kunstwereld? ‘Maak gebruik van social media’

Kunst is een booming business, maar hoe breng je als jonge kunstenaar je werk aan de man? De één zweert bij social media, waar de…

Lees meer

Transavia schrapt meerdere vluchten om problemen met vliegtuigen

Transavia zag zich donderdag genoodzaakt om meerdere vluchten te schrappen om problemen met zijn vloot. Volgens de maatschappij konden zes vliegtuigen om uiteenlopende redenen niet…

Lees meer

KLM hervat vrijdag vluchten naar Tel Aviv

KLM vliegt vanaf vrijdag weer dagelijks naar de Israëlische stad Tel Aviv. De luchtvaartmaatschappij staakte die vluchten onlangs omdat Iran tientallen drones afvuurde op Israël….

Lees meer

VS spreken veto uit over volwaardig VN-lidmaatschap Palestina

De VS spreken later donderdag in de Veiligheidsraad van de VN hun veto uit over het Palestijnse verzoek als volwaardig lid van de VN te…

Lees meer

Lelystad blokkeert koningsdagfeest om veiligheid bezoekers

Een feest dat op Koningsdag en in de nacht ervoor gehouden zou worden in het centrum van Lelystad mag niet doorgaan. De gemeente geeft geen…

Lees meer

Mark Rutte: Nederland wil soevereiniteit opgeven voor EU-interne markt

Nederland is zonder meer bereid soevereiniteit op te geven aan de Europese Unie als het gaat om de Europese interne markt, heeft demissionair premier Mark…

Lees meer

Parkeren op vliegveld deze zomer weer fors duurder

Reizigers moeten dit jaar opnieuw rekening houden met gestegen parkeerprijzen op luchthavens. Dat meldt de website Vliegveldinfo.nl, die de parkeertarieven heeft vergeleken van zestien vliegvelden…

Lees meer

Werken tot en met je 67e? Steeds meer 60-plussers raken voor de eindstreep arbeidsongeschikt

Met de eindstreep steeds verder uit zicht raken meer 60-plussers arbeidsongeschikt. Eind 2023 hadden maar liefst 61.761 Nederlanders boven de zestig een WIA-uitkering, veertien procent…

Lees meer