Ga naar Content

VIDEO: Marktkooplieden Sharon en Martin worden uit het niets meerdere keren gestoken

Het is 16 maart, drie uur 's middags, als op de Amsterdamse Albert Cuypmarkt commotie ontstaat. Terwijl marktkooplieden Martin en Sharon Colmans hun handel binnen zetten, worden ze aangevallen door hun buurman. Uit het niets begint hij op vader Martin in te steken. Zoon Sharon snelt ten hulp.

De man, die een winkel naast de meubelzaak van de familie Colmans heeft, steekt vader en zoon meerdere keren met een mes. Sharon, die probeert te voorkomen dat de dader zijn moeder aanvalt, wordt drie keer gestoken.

'Hij maakt mijn zoon dood'
"Ik ben in mijn hand, borst en bil geraakt, ik was ontzettend bang, maar ook heel krachtig. Ik dacht: ik geef alles wat ik heb. Dit kan mijn einde zijn, maar ik moet helpen", zegt Sharon Colmans tegen NH Nieuws. "Die man probeerde mijn vrouw te steken, maar dat kon Sharon voorkomen. Toen zag ik dat hij op Sharon begon in te steken. Ik dacht: hij maakt mijn zoon dood", vertelt Martin Colmans.

Haat in zijn ogen
Al meer dan twintig jaar zit Martin Colmans met een meubelzaak op de Albert Cuyp. Het is een echt familiebedrijf. Al van jongs af aan doet zoon Sharon mee. Ze voelen zich thuis op de markt en hebben goede contacten, maar de laatste maanden zien zij één van hun buurmannen veranderen. Hij gaat zich steeds vreemder gedragen en de Joodse marktkooplieden voelen zich bedreigd.

"Hij werd een soort machine. Hij stond urenlang naar ons te kijken door het raam. Je zag in zijn ogen heel veel haat, ik was iedere dag bang dat hij ons iets aan zou doen", aldus Sharon.

Martin: "Het is onbeschrijfelijk hoe hij keek. We hebben meerdere malen aan de bel getrokken, maar de politie zei: we kunnen niets doen. Kijken is niet strafbaar."

Arabische teksten 
Ook schreef de man arabische teksten op de ramen van zijn winkel en stond hij urenlang voor zijn zaak hardop uit de koran te lezen. "Een overval is iets anders, maar dit is doelgericht op ons als Joden. De angst nu is: wat gaat er verder gebeuren?", zegt Martin.

Lees ook: Getuige steekpartij op Amsterdamse Albert Cuyp greep in: 'Winkelier ging compleet door het lint'

Uiteindelijk schieten omstanders te hulp. Zij duwen de stekende man zijn winkel in. Twee Marokkaanse buurmannen ontfermen zich over vader en zoon Colmans, die er beiden slecht aan toe zijn. Vooral Sharon is door het oog van de naald gekropen.

'Het komt goed'
"Het scheelde maar een haar of hij had mijn slagader geraakt. We zijn nog elke dag aan het struggelen om hier overheen te komen, maar eigenlijk zijn we er erg goed vanaf gekomen." Inmiddels kunnen de mannen ook weer lachen. "Onkruid vergaat niet", aldus vader Martin.

Martin en Sharon Colmans zijn weerbaar en laten zich niet uit het veld slaan. Toch zal deze gebeurtenis van invloed blijven op de manier waarop zij iedere ochtend naar de markt gaan. "Ik ben een regelkont, maar hier heb ik geen grip op. Ik ben de regie kwijt over mijn zaak en mijn leven en daar heb ik het heel moeilijk mee", aldus Martin. Sharon vult aan: "Het is ook moeilijk, maar ik blijf tegen mijn vader zeggen: het komt goed."

De verdachte zit nog steeds in voorarrest. Het is nog niet bekend wanneer hij voor de rechter moet verschijnen. 

Foto: NH Nieuws