Direct naar artikelinhoud

Toeristen worden via Airbnb naar zeecontainer gelokt

Niet slapen in een appartement of hotelkamer, maar in een zeecontainer. En dan ook nog eens midden op straat, zonder dat dit officieel is toegestaan.

Dit kost 134 euro per nachtBeeld Maarten Steenvoort

In Amsterdam heeft iemand twee zeecontainers laten plaatsen voor verhuur. Eén container stond op de Spaarndammerstraat in West en is inmiddels door de gemeente weggesleept. Een ander staat aan het Pauwenpad in Oost, vlak bij het Prins Bernhardplein. In de container zijn drie opgemaakte bedden, een tafeltje en een toilet. De ruimte ziet er verder vooral heel verlaten uit.

De zeecontainers werden via Airbnb verhuurd, al waren op de advertenties andere foto’s te zien. Eén van de gedupeerden is Engelsman Ben Speller. Tegenover AT5 zei hij: “We deden de deur open en keken naar binnen, deden de deur op slot en gingen weg. Toen hebben we een hotel genomen.” De Engelsman heeft van Airbnb zijn geld, 134 euro, teruggekregen.

Rondom de zeecontainer in Oost wonen geen mensen, bedrijven zitten er wel. Een medewerker van hoveniersbedrijf Streekstra zag de container vorige week woensdag geplaatst worden. “Eigenlijk wel een ludieke actie. Een mooie oplossing als slaapplek voor toeristen.” Een voorbijganger op weg naar het Amstelstation kan het minder waarderen en noemt de actie ‘belachelijk’.

In de maling

Stadsdeel Oost is ook niet blij. “Ongelofelijk dat mensen op deze manier misbruik van de stad maken,” zegt bestuurder Rick Vermin (GroenLinks). Ondertussen doet het stadsdeel er ‘alles aan om de container zo snel mogelijk weg te halen’.

Dat gaat in samenwerking met verhuurbedrijf Buko, de eigenaar van de container. “We balen een beetje dat we in de maling zijn genomen. Tegen ons werd gezegd dat het een uitbreiding was voor een kantoor. De persoon had alle gegevens netjes opgestuurd, inclusief een kamer van koophandel nummer en website,” zegt een woordvoerder van het bedrijf.

BUKO voegt toe dat de gemeente niet kon achterhalen wie de verhuurder was. “Maar wij hebben alle gegevens en gaan zeker alles doorgeven. We zijn blij om onze containers weer voor een goed doeleinde te kunnen verhuren.”