zaterdag 11 mei 2019

Afgesplitst

De Gele Hesjes mochten afgelopen week bij Rutte op bezoek in het Torentje, maar twee actievoerders weigerden hem een hand te geven. Dat wil zeggen: een van hen was al bellend de drempel over gestapt, de ander had zijn uitgestoken hand in de lucht laten hangen. Heel Nederland viel daarover.

Gele Hester Hannie verklaarde achteraf dat ze een 'oorlogscrimineel' geen hand geeft. Wel vroeg ze Rutte om op te stappen als premier. Want volgens de gele hesjes is het kabinet onder leiding van Rutte de 'veroorzaker van veel problemen, zoals armoede, hoge belastingen en de vastgelopen woningmarkt'.

De grote vraag is: hoe kwam de selectieprocedure voor dit gesprek tot stand? Namens wie zaten ze daar? Is er überhaupt iets van een leiding? Een bestuur of wat dan ook?

De Rotterdamse gele hesjes splitsten zich deze week in elk geval af van de groep. De handweigeraars hebben de beweging in hun ogen besmeurd. Zij gaan verder als Oranje hesjes. Geen gelukkige naam, trouwens.

De breed gedeelde observatie dat de Gele Hesjes een veelkoppige beweging vormen zonder eenduidige koers en gezindheid, lijkt vooral te worden bevestigd door hun nogal eclectische iconografie, die onder meer is gestoeld op complottheorieën, aldus Merel Bem.

De Gele Hesjes hebben inderdaad een enorme aantrekkingskracht op rare snoeshanen die om maar eens wat te noemen iets met chemtrails hebben. Of volkomen mesjokke zijn.

Het is dan ook uitgesloten dat de Gele Hesjes ooit gaan regeren. Ook al lijkt dat GeenStijl reaguurders een logische stap. 'Probeer een partij op te richten samen met uw handlangers. Kunt u samen met uw partij gaan strijden voor hogere bijstandsuitkeringen, zodat u en uw handlangers meer sjek en alcohol kunnen kopen van uw gratis geld, en nog meer dingen gratis voor werkschuwe mensen die hun leven zin proberen te geven met actievoeren. Dan laten we die geopolitiek, staatsveiligheid, en economische beslissingen en nog meer van die onzin gewoon over aan mensen zoals Rutte die zo gek zijn om 100+uur per week van hun leven te doneren in het belang van het gepeupel.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten