Van de Zoe liggen nog 58 containers in de Noordzee

Een foto van begin januari, toen er massaal spullen aanspoelden op het strand na het ongeluk met het vrachtschip MSC Zoe. FOTO ARCHIEF LC

Een foto van begin januari, toen er massaal spullen aanspoelden op het strand na het ongeluk met het vrachtschip MSC Zoe. FOTO ARCHIEF LC

Van containerschip Zoe, dat op 1 januari 342 containers verloor boven de Waddeneilanden, liggen nog 58 containers in zee.

Van 284 containers zijn één of meerdere geïdentificeerde containerdelen met unieke containernummers geborgen.

Minister Cora van Nieuwenhuizen antwoordt dat op vragen uit de Tweede Kamer. Dinsdag komt de Tweede Kamer bijeen voor een debat over de nasleep van het containerongeluk.

Complexe klus

De berging is volgens de minister nog altijd een complexe klus. Het zoekgebied beslaat 3000 vierkante kilometer. Tot de 284 geborgen containers of containerdelen horen ook de 19 containers die vrijwel direct na de ramp zijn opgeruimd.

De berging wordt bemoeilijkt door aanwezige scheepswrakken en explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Vissers wilden graag helpen met het opvissen van troep uit zee. Hun inzet in opdracht van het bergingsbedrijf van rederij MSC beperkte zich tot één.

Vergeefs verzoek

Zowel ministerie als Rijkswaterstaat heeft MSC en de berger volgens Van Nieuwenhuizen ,,uitdrukkelijk gewezen op de mogelijkheid van het inzetten van meer vissersschepen, die naast het gericht vuilvissen kunnen assisteren bij het lokaliseren van containers en afval’’.

Dat verzoek was tevergeefs.