RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Oppositieleden Venezuela vluchten naar buitenlandse ambassades

Agenten slepen de auto weg met Zambrano daar nog in. Beeld © EPA

Vier belangrijke politieke tegenstanders van de Venezolaanse president Maduro zijn gevlucht naar buitenlandse ambassades. Eerder deze week werden zeven leden van oppositie vogelvrij verklaard door het regime. Een van hen werd gisteren opgepakt door de geheime dienst.

De vier vonden een veilige haven in de ambassades van Spanje, Italië en Argentinië. 

Immuniteit afgenomen

Ze horen allemaal bij de zeven politici in het Venezolaanse parlement van wie de politieke immuniteit is afgenomen. Deze oppositieleden worden aangeklaagd voor onder meer hoogverraad omdat ze de couppoging van oppositieleider Juan Guaidó steunden.

Venezolaans
Lees ook:
Venezolaans oppositielid Zambrano in auto weggesleept en gearresteerd

Chaos in Venezuela houdt aan: demonstranten bestookt met traangas

01:35

Gestolen verkiezingswinst

Die riep zich begin dit jaar uit als interimpresident van het land nadat bewijzen zich bleven opstapelen dat Maduro zijn verkiezingswinst had gestolen. Maduro, die met jarenlang wanbeleid het land aan de rand van de afgrond heeft gebracht, heeft echter wel nog steeds het leger achter zich, waardoor hij wel nog in het zadel zit. 

Twee weken geleden hoopte Guaidó met steun van een groot deel van de Westerse regeringen, de machtsbalans te laten kantelen door openlijk het leger op te roepen Maduro te laten vallen. Dat gebeurde niet, waarmee de revolutie strandde.  

Staatsgreep
Lees ook:
Staatsgreep Venezuela 'mislukt', zegt Maduro