In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Verzet tegen afschieten aalscholvers Drenthe

In Drenthe stuit een besluit van de provincie om aalscholvers af te schieten op felle weerstand van dierenrechtenorganisaties. De provincie heeft toestemming gegeven voor het afschieten van de vogels bij Sportlandgoed Zwartemeer. Daar eten de aalscholvers de vissen op die bij het landgoed zijn uitgezet voor sportvissers.

Dierenrechtenorganisaties Fauna4Life en Animal Rights hebben bezwaar gemaakt tegen het besluit. "Aalscholvers eten nou eenmaal vis, dat kan ze moeilijk worden verboden", zeggen de organisaties. "Het beschermen van een hobby zou geen reden moeten zijn om een beschermde inheemse diersoort te doden."

De twee dierenrechtenorganisaties hebben de provincie met klem verzocht de toestemming in te trekken. "Doen ze dit niet, dan zullen wij juridische stappen overwegen."

In de ontheffing is het afschieten volgens de provincie "ter voorkoming van belangrijke schade aan bedrijfsmatige visserij". Tot en met 2024 mogen de aalscholvers op het sportlandgoed worden gedood.

Niet zomaar afschieten

Volgens Martijn Kral van Sportlandgoed Zwartemeer is er meerdere keren geprobeerd om de vogels van het terrein te verjagen. Dit had alleen geen effect. "De vissen zijn bij ons uitgezet en dan zie je voor je ogen dat er een flink aantal wordt opgegeten", zegt hij tegen RTV Drenthe.

Het afschieten van de aalscholvers gebeurt niet zomaar, zegt Kral. "Organisaties denken geloof ik dat we klaarliggen met een geweer en zomaar allemaal aalscholvers afschieten. Maar elk weldenkend mens moet toch weten dat er strikte voorwaarden aan zijn verbonden."

In de ontheffing noemt de provincie Drenthe een aantal voorwaarden voor het afschieten. Zo mogen alleen jagers met een vergunning op de vogels jagen en mogen er maximaal 25 vogels per jaar worden afgeschoten. Tijdens het broedseizoen moeten de vogels met rust worden gelaten.

Tot 14 mei kan er bij de commissie bezwaar worden aangetekend tegen het besluit van de provincie.

Advertentie via Ster.nl