Buitenland

OM Antwerpen: loslopende verdachten zedenzaken blijven lekker loslopen want ‘geen risico’

09-05-2019 16:38

Het Antwerpse Openbaar Ministerie heeft geen risicovolle zedenzaken gevonden die versneld voor de rechter moeten komen. Er is dan ook geen aanleiding om mensen aan te houden die vrij zijn in afwachting van hun hoger beroep, maar een risico voor de samenleving kunnen zijn. Dat concludeert het parket na het met spoed doorlichten van 77 langlopende zaken na de moord op de Antwerpse studente Julie Van Espen.

De 23-jarige vrouw werd zaterdag omgebracht door de 39-jarige Steve B. De man was in juni 2017 wegens verkrachting tot vier jaar celstraf veroordeeld. Daartegen ging hij in beroep maar het proces werd steeds uitgesteld door personeelstekort. B. heeft bekend dat hij bij het Albertkanaal op een willekeurig slachtoffer zat te wachten. De studente werd op weg naar een afspraak van haar fiets gesleurd.

Volgens de woordvoerder zijn vorige maand 58 zaken op de rol gezet voor mei en juni. Daar zitten ook zedenzaken bij, maar er zijn “geen aanwijzingen: voor hoge risico’s. In september worden de andere dossiers behandeld. Daar zijn geen “slachtoffergevoelige” zaken bij. “Maar we hebben geen glazen bol. Je kunt nooit iets uitsluiten”, aldus de woordvoerder.

Anp

Jammer genoeg heeft Julie van Espen aan den lijve ondervonden hoe het OM ‘nooit iets kan uitsluiten’.

TPO