RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Mannengrap of aanranding? Rechter buigt zich over pesterijen bij defensie

(Archieffoto) Beeld © AFP

Wanneer gaan mannengrappen te ver? Vandaag staan vijf militairen terecht voor een reeks voorvallen die door sommigen beschouwd worden als foute mannengeintjes, maar die door anderen als veel zwaarder worden gezien: zij spreken van mishandeling en aanranding.

De verdachten, militairen bij de Mortiergroep van de Luchtmobiele Brigade, gelegerd op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, staan vandaag en morgen terecht voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem. 

Drie-man-tillen

Drie van de vijf mannen staan terecht voor het zogeheten drie-man-tillen. Sommigen zien dit als een soldatengrap, of een grap tussen mannen. Anderen zien het als aanranding.

Bij deze 'grap' wordt een slachtoffer wijsgemaakt dat een collega drie man tegelijk kan tillen. Het slachtoffer moet dan, samen met twee collega's die hem stevig vasthouden, op de grond gaan liggen. Een derde man doet vervolgens zijn broek naar beneden en duwt met zijn kont in het gezicht van het slachtoffer, dat zich niet kan bevrijden. Aanranding, staat in de tenlastelegging.

Zo werkt drie-man-tillen:

Er zijn meer aanklachten. Zo worden meerdere militairen verdacht van het schoppen en slaan van een slachtoffer.

Ook een andere vorm van aanranding wordt genoemd: zo zou een militair over een collega hebben geplast terwijl die in bed lag en ook een keer toen die in de douche stond. 

'Ik kom je kapot maken'

Uit de tenlastelegging blijkt ook dat meerdere militairen worden verdacht van het doen van doodsbedreigingen. De militairen zouden uitspraken hebben gedaan als: "Ik kom je kapot maken", of "Ik wacht je bij de poort op." 

De bedreigingen zouden vooral zijn geuit als de militairen de voorvallen zouden verder vertellen. "Wij pakken jou als je gaat lullen", werd er naar verluidt gezegd. "Als jij naar de kapitein gaat, wacht ik je vrijdag buiten de poort op en steek ik je kapot. En denk maar niet dat dit een geintje is." 

Eén militair, een sergeant, staat terecht omdat hij toestond dat zijn minderen strafbare feiten pleegden.

Er zijn in totaal drie slachtoffers die aangifte hebben gedaan.

De zaak kwam in november 2017 aan het rollen toen de Volkskrant erover publiceerde. Zij beschreven het verhaal van een soldaat die rond 2013 stelselmatig zou zijn gepest door de meerderen in de Mortiergroep. Deze pesterijen zouden zijn gedaan als een vorm van ontgroening.

Het slachtoffer heeft hier veel last van gehad, zei hij tegen de Volkskrant. "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant moet daarom lachen, dan weet je het gewoon niet meer."

Vier militairen geschorst

De drie mannen die aangifte hebben gedaan, hebben de incidenten in 2013 al gemeld bij hun meerdere en de geestelijk verzorger. Daarna is toen de Commissie van Huishoudelijke Orde ingeschakeld die de incidenten onderzocht.

Voor dreigen met het steken van een vinger in de kont zijn vier militairen geschorst. Zij hebben een negatief ambtsbericht gekregen, wat betekent dat ze voor een bepaalde periode niet in aanmerking komen voor promotie of het volgen van opleidingen.

Schadevergoeding gekregen

Twee militairen die slachtoffer waren van de pesterijen kregen na het interne onderzoek van de Commissie van Huishoudelijke Orde een schadevergoeding van Defensie.

De zaak van het drie-man-tillen werd overgedragen aan het OM. In september 2018 liet het OM weten dat er in eerste instantie tien verdachten waren, maar dat er slechts aanleiding is om vijf te vervolgen.

Forse
Lees ook:
Forse schadevergoeding voor gepeste en vernederde militairen Schaarsbergen

In maart 2018 kwam de commissie Giebels met een rapportage over de zaak Schaarsbergen. De commissie was ingesteld na de berichtgeving van de Volkskrant, maar onderzocht ook andere gevallen. Over Schaarsbergen wordt geconstateerd dat bij de afhandeling van de zaak fouten zijn gemaakt door Defensie en dat de slachtoffers niet altijd de ondersteuning kregen die zij verdienden.

Ook verdachte militairen deden aangifte

In augustus 2018 hebben de verdachte militairen aangifte gedaan tegen de vermeende slachtoffers van smaad en laster. Het OM heeft die aangifte geseponeerd.