Amerikaanse parlementaire commissie neemt motie van wantrouwen aan tegen minister van Justitie William Barr

Minister van Justitie William Barr op 18 april 2019.

Een commissie in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, dat gecontroleerd wordt door de Democratische oppositie, heeft woensdag een motie van wantrouwen aangenomen tegen minister van Justitie William Barr wegens minachting voor het Congres. Reden is dat Barr niet wil getuigen in het Huis, na een eerdere getuigenis in de Senaat, en het volledige rapport niet wil vrijgeven.

‘We scheppen hier geen genoegen in, maar we hebben geen keuze’, verklaarde commissievoorzitter Jerry Nadler. Hij voegde er aan toe dat Barr tegenwerkt om de president te beschermen. De motie wordt nu voorgelegd aan het volledige Huis van Afgevaardigden. Wanneer die overgaat tot stemming is voorlopig niet geweten.

Eerder werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse president Donald Trump een beroep doet op zijn presidentieel voorrecht en niet zal toelaten dat het Mueller-rapport volledig en integraal wordt vrijgegeven. Ook de bewijzen waarop het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller is gebaseerd, mogen niet vrijgegeven worden.

Het onderzoek naar Russische beïnvloeding bij de Amerikaanse verkiezingen van 2016 bevindt zich al maandenlang in het middelpunt van een politieke strijd in Washington. Het zogenaamde ‘executive privilege’ dat Trump nu inroept, beschermt de vertrouwelijkheid van documenten, zoals bijvoorbeeld in kwesties over nationale veiligheid.

Partner Content