Binnenland

Minder, minder, minder geloof in klimaatwetenschap, 31% gelooft niet in ‘mens schuld van opwarming’

08-05-2019 15:51

Een groeiende groep mensen gelooft niet dat de mens hoofdverantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Vorig jaar was 23% deze mening toegedaan, nu is dat in een gewogen peiling van EenVandaag 31 procent. Zes op de tien mensen (61%) geloven wél dat de aarde vooral door toedoen van de mens opwarmt.

Deelnemers die sceptisch zijn zeggen vaak dat het gaat om natuurlijke schommelingen die al eeuwen plaatsvinden. Zo zegt iemand:

“Al vaker is het voorgekomen dat het klimaat van de aarde veranderde. Dat had niets te maken met de mensen, want toen waren er nog niet zoveel. En al helemaal geen auto’s of fabrieken.”

Ook aan het overgrote deel van de wetenschappers die zeggen die zeggen dat de aarde wél opwarmt door toedoen van de mens, wordt steeds meer getwijfeld. Zo gelooft een krappe meerderheid van 54 procent de conclusies van het IPCC, onderdeel van de VN die klimaatveranderingen evalueert. Vier op de tien echter geloven de conclusies niet (43%):

“De mens heeft er iets invloed op, maar niet zoals de geleerde koppen ons willen doen geloven. De woorden ‘klimaat en milieu’ leveren geld op, en wij als burger betalen ons scheel voor die woorden.”