Saudische en Jemenitische militairen in Hodeidah in juni vorig jaar
NOS Nieuws

Belgische wapens opgedoken in strijd Jemen

De Belgische regering is in verlegenheid gebracht door een internationale groep onderzoeksjournalisten. Saudische militairen vechten in Jemen met Belgische wapens, hoewel de Belgische overheid dat altijd heeft ontkend, schrijft VRT Nieuws.

Saudi-Arabië steunt al vier jaar de Jemenitische regering in de oorlog tegen de Houthi's. De bloedige oorlog heeft aan duizenden mensen het leven gekost en miljoenen Jemenieten lijden honger. Volgens de VN maken alle partijen zich schuldig aan oorlogsmisdaden.

Nationale garde

Saudi-Arabië koopt al jaren wapens bij de Luikse wapenfabrikant FN Herstal, dat 100 procent eigendom is van de Waalse overheid. Vanwege de kritiek op het Saudische optreden in Jemen werd in 2017 de verkoop aan het Saudische leger stopgezet, maar de verkoop aan de Saudische Nationale Garde niet.

Die wapens zijn volgens de Waalse premier Willy Borsus "op geen enkele manier bedoeld om militaire operaties buiten Saudi-Arabië uit te voeren", schrijft VRT Nieuws. De garde zou alleen worden ingezet voor grensbewaking en bescherming van het koningshuis.

Video

Uit het onderzoek van de journalisten blijkt dat de garde wel degelijk in Jemen vecht. "Beste volgers, we zijn nu live uit Jemen om de geboekte voortgang van de Nationale Garde te volgen", zegt een woordvoerder in een video die door zijn vader op Twitter werd gezet. In dezelfde video geeft een lid van de garde bevel voor een aanval op Houthi's.

De journalisten ontdekten ook dat Saudi-Arabië Canadese pantserwagens in Jemen inzet, die voorzien zijn van geschutskoepels van het Waalse CMI Defense.

Een Franse militair met een FN F2000-geweer op een wapenbeurs in Frankrijk

De onderzoekers ontdekten verder een video waarop Houthi's met aan de Saudische Nationale Garde geleverde FN F2000-geweren te zien zijn. De geweren zijn vermoedelijk buitgemaakt bij een aanval op een Saudische grenspost.

De Waalse premier Borsus liet VRT Nieuws via e-mail weten dat er sinds de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, in oktober 2018 in het Saudische consulaat in Istanbul, geen exportvergunningen voor Saudi-Arabië meer zijn afgegeven. Eerder afgegeven vergunningen blijven twee jaar geldig. Ook dit jaar is er nog Waalse munitie naar Saudi-Arabië geëxporteerd, schrijft VRT Nieuws.

Wapenembargo

Het Europees Parlement riep de lidstaten in november vorig jaar op om vanwege de oorlog in Jemen geen wapens meer te leveren aan Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein. Frankrijk en de Verenigde Staten doen dat wel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl