Tienduizenden huishoudens in provincie Groningen zaten anderhalf uur zonder stroom (update)

Foto: 112 Groningen

Foto: 112 Groningen

Ongeveer 20.000 huishoudens in de provincie Groningen zaten dinsdagavond tijdelijk zonder stroom. De elektriciteit viel om 17.00 uur uit. Om 18.22 uur had iedereen weer stroom.

De oorzaak was een kleine explosie in een 110.000 volt hoogspanningsstation van Tennet aan de Maarhuizerweg in Winsum. Dat station voorziet een groot aantal transformators van Enexis van stroom, die daardoor dus ook uitvielen.

De storing was vooral merkbaar in het noordwestelijk deel van de provincie. In de stad Groningen en andere plaatsen was een korte stroomdip, waardoor sommige apparaten ook uitvielen. De meeste raakten na een herstart weer aan de praat.

Er kwamen onder meer meldingen van stroomstoringen uit de stad Groningen (waar een deel van de verkeerslichten door de stroomdip uitviel), Usquert, Bedum, Oldehove, Winsum en Onderdendam.

Door de storing werkte 4G ook niet of slecht en waren telefoonlijnen uitgevallen. Verschillende supermarkten sloten de deuren.

De brandweer van Baflo wilde uitrukken om eventueel standby te zijn als er na de explosie brand zou uitstaan. Dat lukte echter niet, omdat de grote garagedeur van de kazerne niet open ging.