Video

'Schaf een goede hond aan', adviseert gemeente nadat inwoners klagen over asielzoekers

6 mei 2019 om 19:05
nl
Als het aan een deel van de inwoners van Overloon ligt, neemt de gemeente Boxmeer actie om overlast van asielzoekers tegen te gaan. In een brief hebben 44 inwoners hierop aangedrongen bij het gemeentebestuur. Er zou de laatste maanden veel ingebroken worden. Ook hebben inwoners last van insluipers en van asielzoekers die door de ramen naar binnen kijken. Burgemeester Karel van Soest zou de groep asielzoekers het liefst meteen het land uit willen zetten, maar dat gaat niet vanwege procedures die gevolgd moeten worden.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door

De meeste briefschrijvers wonen in het buitengebied van Overloon, onder meer aan de Rondweg. Asielzoekers die van het azc naar het nabijgelegen treinstation Vierlingsbeek lopen, komen daar langs.


De mensen die de brief hebben getekend, willen alleen anoniem reageren. "Er stond een keer iemand in mijn slaapkamer, er waren dingen kapot. Maar het belangrijkste is dat mijn gevoel van veiligheid is weggenomen", vertelt een vrouw.

Er zijn bij de buurtbewoners onder meer fietsen, een skelter en een telefoon weggehaald, bij anderen zijn spullen vernield. De politie bevestigt dat er veel incidenten zijn geweest. "We herkennen het beeld dat een deel van de asielzoekers voor de nodige overlast zorgt in het dorp" aldus een politie woordvoerder. Politie, gemeente en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) hebben ook overleg gehad met de omwonenden.

Hoge hekken en goede hond
"Daarin is gezegd dat we ons moeten opmaken voor nog meer asielzoekers die uit Rotterdam komen", zegt een van de omwonenden. Volgens meerdere mensen die Omroep Brabant sprak, zou geadviseerd zijn om te zorgen voor een hoog hekwerk, voor bewakingscamera's en om een goede hond aan te schaffen.

Het COA laat weten dat er geen asielzoekers uit Rotterdam komen, maar uit Alkmaar. Het asielzoekerscentrum gaat daar dicht. In totaal gaat het om 185 mensen. Een groot aantal is begin april al gearriveerd. Ze komen in de plaats van mensen die vertrokken zijn naar een woning of terugkeren naar hun land van herkomst. Er komen volgens het COA dus niet meer asielzoekers bij dan er al zaten in Overloon.

In het azc van Overloon wonen ruim vierhonderd mensen. Volgens woordvoerder Robert Ploeg gaat het om een kleine groep van jonge mannen die de overlast veroorzaakt. De asielzoekers komen uit veilige landen. "Als ze arriveren in het azc, wijzen we ze op de huisregels en dat in Nederland dus bijvoorbeeld inbraak verboden is.

Ze horen hier niet thuis
"Er zijn mensen die zeggen dat ze een hond hebben aangeschaft, maar dat moet niet vertaald worden als een advies van de gemeente of politie", reageert burgemeester Karel van Soest. De gemeente zette al straatcoaches in en ook de politie rijdt regelmatig langs, maar dat is niet genoeg. Hij adviseert inwoners daarom om alles te melden wat ze zien. "Het liefst zou je deze mensen het land uitzetten, maar helaas hebben we daar de instrumenten niet voor. We moeten het doen via de normale weg van aangiftes en meldingen."

Van Soest benadrukt dat de instrumenten die de gemeente en politie hebben om tegen de raddraaiers op te treden, heel beperkt zijn. Om het probleem echt op te kunnen lossen, vindt hij dat de wettelijke procedure moet veranderen. "Eigenlijk zou het moeten zijn dat meteen tegen asielzoekers uit veilige landen gezegd kan worden dat ze hier niet thuis horen."

Kamervragen
Madeleine van Toorenburg en Erik Ronnes hebben Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Mark Harbers van Justitie en Veiligheid over de kwestie. Ze willen onder meer weten of hij op de hoogte is van de adviezen die inwoners van Overloon van de gemeente en de politie gehoord zouden hebben. Ook vragen ze Harbers hoe hij omwonenden gaat steunen en op welke manier hij ervoor gaat zorgen dat overlastgevers sneller worden overgeplaatst.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.