Cohen haalt op weg naar cel uit naar Trump

Cohen haalt op weg naar cel uit naar Trump

Cohen haalt op weg naar cel uit naar Trump ANP

Michael Cohen, in het verleden de persoonlijk advocaat van president Donald Trump, heeft op weg naar de cel nog even flink uitgehaald naar zijn oude baas. De jurist, die ooit beweerde dat hij zelfs ,,een kogel zou opvangen'' voor Trump, noemde hem nu een ,,oplichter''.

Cohen moest zich maandagmiddag melden bij de penitentiaire inrichting in Otisville, 110 kilometer ten noordwesten van de stad New York, om een gevangenisstraf van drie jaar uit te zitten. Die kreeg hij wegens het betalen van zwijggeld aan twee vrouwen die een seksuele affaire hadden met Trump en wegens liegen tegen het Amerikaans Congres. Naar verwachting wordt hij opgesloten op een afdeling met een lichte beveiliging.

Cohen zei tegen verslaggevers te hopen dat als zijn straf erop zit ,,het land in een positie verkeert zonder xenofobie, onrechtvaardigheid en leugens aan de top''. ,,Er valt nog een heleboel te vertellen. Ik zie uit naar de dag dat ik de waarheid kan delen."

Vaderland voor Trump

De carrière van de 52-jarige jurist uit Long Island was nauw verbonden met de ontwikkeling van Trump van rijke vastgoedtycoon via tv-persoonlijkheid tot president. Cohen stond hem meer dan tien jaar terzijde als advocaat en, in eigen woordkeus, ,,regelneef''. Hun relatie verzuurde toen de FBI in april 2018 Cohens kantoor en hotelonderkomen in New York binnenviel in het kader van het onderzoek naar Russische bemoeienis met de verkiezingscampagne.

Cohen brak in juli vorig jaar met Trump toen hij in ABC News vertelde dat hij familie en loyaliteit aan het vaderland voorrang ging geven boven Trump. Tijdens een getuigenis in het Congres zei Cohen in februari zijn blinde trouw aan de president te betreuren. ,,Ik schaam me dat ik ervoor heb gekozen bij te dragen aan het wegmoffelen van meneer Trumps illegale praktijken in plaats van naar mijn eigen geweten te luisteren. Ik schaam me omdat ik weet wat meneer Trump is. Hij is een racist, hij is een zwendelaar, hij is een valsspeler.''