RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

Overheid lokt buitenlandse huizenbeleggers: 'Leidt tot hogere huur'

De bewuste site kwam online toen Stef Blok minister voor Wonen en Rijksdienst was. Beeld © ANP

Een Engelstalige website van het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) probeert buitenlandse beleggers te verleiden tot investeringen in de Nederlandse huurwoningsector en hypotheekmarkt. Een kwalijke zaak, vinden sommige politici en woningmarktexperts. "De kans is groot dat dit leidt tot nog duurdere woningen en hogere huren."

Er is kritiek ontstaan op een jaren oude informatieve website van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De bewuste site, 'Investing in Dutch housing', zet de Nederlandse woningmarkt in de etalage en is nadrukkelijk bedoeld voor buitenlandse particuliere beleggers.

Zij worden onder meer verleid tot het investeren in huurwoningen en hypotheken. Dat gebeurt met wervende teksten over de sterke Nederlandse woningmarkt en economie die zorgen voor 'een uitstekend investeringsklimaat'. Met name investeringen in de nieuwbouw van middenhuurwoningen worden aangeprezen op de Engelstalige site.

'Onze huizen worden verpatst'

Met name vanuit de linkse oppositie is er onbegrip. "GroenLinks vindt het onbestaanbaar dat het kabinet buitenlandse bedrijven met een speciale website oproept om Nederlandse woningen op te kopen", zegt Kamerlid Paul Smeulders van GroenLinks tegen RTL Z.

"De kans is groot dat dit leidt tot nog duurdere woningen en hogere huren, terwijl veel Nederlanders nu al amper een huis kunnen betalen. Het kabinet kiest net als bij de dividendbelasting opnieuw voor buitenlandse aandeelhouders ten koste van de Nederlandse belastingbetalers", stelt Smeulders, die inmiddels Kamervragen heeft ingediend, evenals Henk Nijboer namens de PvdA.

Ook de SP uit stevige kritiek. Volgens SP-fractieleider Lilian Marijnissen is het kabinet bezig met 'onze huizen verpatsen aan buitenlandse investeerders en presenteren als beleggingsobject' in plaats van zorgen voor betaalbare huizen.

Beleid van Blok

Opmerkelijk detail: de website werd geregisteerd in de herfst van 2015 en publiceert sinds september 2016 nieuwsberichten. Destijds was Stef Blok minister voor Wonen en Rijksdienst en gebruikte hij zijn termijn (2012-2017) om zo veel mogelijk buitenlandse partijen te interesseren voor de Nederlandse woningmarkt.

Daarvoor sprak hij in november 2016 in Singapore, Hongkong, Seoul en Tokio met potentiële investeerders in de Nederlandse woning- en hypotheekmarkt, zoals banken, vastgoedbeleggers en pensioenfondsen. 

Het ministerie is dan ook verbaasd over de kritiek. "Er zit een gedachte achter die ook door het huidige kabinet wordt ondersteund", zegt Richard Gielen, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Het kabinetsbeleid is gericht op meer betaalbare huurwoningen in de vrije sector, deels door de verkoop van sociale huurwoningen aan particuliere partijen. Door deze verkoop komt er geld vrij voor het bouwen van nieuwe, goedkopere huurwoningen."

'Nederlands belang'

De website is volgens hem bedoeld om onze Nederlandse woningmarkt in kaart te brengen. Gielen: "Het is een hulpmiddel. Het ministerie komt op voor het Nederlandse belang en wil daarom potentiële investeerders laten weten welke beleggingsmogelijkheden en kansen er zijn op de hypotheekmarkt. Ministeries en gemeenten reizen hiervoor jaarlijks naar vastgoedbeurzen in Duitsland en Azië, en in Nederland de Provada. Zij kunnen dan verwijzen naar deze Engelstalige website."

Huurprijzen stijgen verder door

De huurprijzen in de vrije sector zijn het afgelopen kwartaal opnieuw gestegen. Alleen in Friesland en Drenthe is de gemiddelde vierkantemeterprijs gedaald. Ook Overijssel is relatief goedkoop.

Miniatuurvoorbeeld

Woningmarktexpert Cody Hochstenbach, stadsgeograaf en postdoctoraal onderzoeker aan de Universiteit van Amsterdam, is vooral kritisch op de inhoud van de site. "Het ministerie schrijft op de site dat 1 miljoen gereguleerde huurwoningen kwalitatief goed genoeg zijn voor de vrije sector. Dat is een heel opvallende uitspraak: daarmee stel je dat deze woningen eigenlijk te goed zijn voor de sociale huur, die je wilt beperken tot kleine en kwalitatief mindere woningen."

Onderscheid maken

Het argument dat er zo geld vrijkomt voor nieuwbouw noemt hij gedateerd. Hochstenbach: "Dit is geen nieuw argument en klinkt logisch. Maar het feit is dat de sociale huursector krimpt: we slopen meer dan we bouwen."

Buitenlands kapitaal aantrekken voor nieuwbouw is in zijn ogen niet per se slecht. "Alleen zijn beleggers in de praktijk vooral geïnteresseerd in vrijesectorwoningen met hoge huurprijzen. Dat kun je investeerders gezien de hogere rendementen niet kwalijk nemen."

Er moet daarom op de site duidelijk onderscheid gemaakt worden, vindt hij. "Het is belangrijk dat het ministerie bij het aantrekken van buitenlands kapitaal onderscheid maakt tussen beleggen in nieuwbouw en beleggen in de bestaande woningvoorraad. Dat laatste kan leiden tot het opkopen van woningen waarvan vervolgens de huren omhoog gegooid worden."