RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Yaniv (22) ging voor het eerst naar Auschwitz waar zijn overgrootouders zijn vermoord

Yaniv in Auschwitz. Beeld © Nationaal Comité 4 en 5 mei

Honderden familieleden van de Joodse Yaniv Reijzer (22) zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord in concentratiekamp Auschwitz, onder wie zijn overgrootouders. Dit jaar ging hij voor het eerst terug naar die helse plek. "Het heeft mij als Jood trotser gemaakt."

Samen met twee andere Joodse jongeren ging Yaniv voor het eerst naar voormalig vernietigingskamp Auschwitz, waar familieleden van hen zijn vermoord. Rapper Kraantje Pappie is dit jaar ambassadeur van de vrijheid en ging met hen mee.

Gedeporteerd

Honderden familieleden van Yaniv zijn in Auschwitz vermoord. Toen zijn overgrootouders werden gedeporteerd waren ze 24 en 25 jaar. Bijna even oud als Yaniv nu is. "Het is niet te realiseren", zegt Yaniv. "Dat zou betekenen dat ik over 2 of 3 jaar gedeporteerd zou worden om vermoord te worden. Dat is een bizarre gedachte."

Het waren de ouders van zijn oma. "Ze hebben in Amsterdam een matrassenfabriek gehad ten tijde van de oorlog. Voordat ze werden gedeporteerd, hebben ze hun kind, mijn oma, laten onderduiken."

Door die actie is zijn oma nog in leven, vertelt hij. "Ze is als wees uit de oorlog gekomen, maar zij heeft het overleefd. En daarom ben ik hier."

Nu ging Yaniv dus voor het eerst terug naar wat hij die 'helse plaats' noemt. De plaats waar zoveel van zijn familieleden zijn vermoord. Een heftige reis. "Die plaats heeft enorme wonden achtergelaten in mijn familie, bij de mensen van wie ik houd." 

Middelvinger

"Het was emotioneel, maar gaf op een bepaalde manier ook wel kracht", vertelt hij. "Wij stonden er toch en wij zijn nu vrij om te doen wat we willen. Dat was een soort middelvinger naar wat er is gebeurd."

In een reportage die het Nationaal Comité 4 en 5 mei over de reis heeft gemaakt, leest Yaniv een stuk voor uit een brief voor die hij voor zijn omgekomen familieleden heeft geschreven. "Ik voel mij trots hier te kunnen staan en jullie te herdenken", staat erin. "Het kwaad heeft niet gewonnen."

Oorlogsverhalen

Voordat hij naar Auschwitz ging, is hij in gesprek gegaan met de overlevenden van de oorlog in zijn familie: zijn opa's en een nicht van zijn oma. "Ik heb gevraagd of ze zoveel mogelijk konden vertellen, alle ins en out over mijn familie. Door al die oorlogsverhalen werd het allemaal nog tastbaarder." 

"Mijn opa's vonden het emotioneel dat hun kleinzoon het graf van zijn overgrootouders ging opzoeken, maar voelden vooral trots dat hun familie daar weer stond, in volledige vrijheid in plaats van in gevangenschap." Die trots voelde hij zelf ook. "Ik denk dat het mij nog trotser heeft gemaakt als Jood die opgroeit in een vrije samenleving."

'Te
Lees ook:
'Te dikke' Bas staat weer niet vooraan bij Dodenherdenking