Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Engelsen straffen gevestigde en pro-brexit-partijen af in lokale verkiezingen

  •  
03-05-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
114 keer bekeken
  •  
Brexit developments in London

© epaselect epa07484426 Posters mocking British politicians outside the Houses of Parliament in central London, Britain, 04 April 2019. Corbyn and British Prime Minister Theresa May will contin

De gemeenteraadsverkiezingen in Engeland zijn uitgelopen op een daverend verlies voor zowel de Conservatieven als Labour, maar ook voor populistische pro-brexit-partij UKIP. Kiezers kozen massaal voor kleinere partijen als de Green Party en Liberal Democrats en onafhankelijke partijen, veel daarvan voorstander van een remain.
Nadat vrijdagochtend ruim een derde van het aantal uitgebrachte stemmen was geteld, werd duidelijk dat de Conservatieve Partij van premier Theresa May meer dan 350 raadszetels is verloren. Labour, momenteel de grootste partij in landelijke peilingen, raakte er meer dan 70 kwijt. Fanatieke anti-brexit-partij Liberal Democrats wist daarentegen ruim 250 raadszetels te winnen. Lokale, onafhankelijke partijen wisten samen 184 nieuwe zetels te veroveren en de Green Party kreeg er ruim 30 bij.
Dat de partij van May zou worden afgestraft voor de brexit-puinhoop was vooraf verwacht. Veel analyses voorspelden echter dat pro-brexit-partij UKIP, ooit gestart door Nigel Farage, van het verlies zou profiteren, maar het tegenovergestelde is het geval. Nu de datum van de brexit is verschoven naar het oktober van dit jaar en de Britten dus deelnemen aan de Europese Verkiezingen die deze maand gehouden worden, is de verwachting nu dat ook daar de pro-brexiteers onderuit zullen gaan.
Tijdens de verkiezingen konden in Engeland 248 nieuwe gemeenteraden worden gekozen en nog eens 11 in Noord-Ierland. De Noord-Ierse uitslagen worden later op de dag verwacht. In een poging kiezers te mobiliseren, schreef oud-burgemeester van Londen en brexit-pleitbezorger Boris Johnson dat hij zojuist naar de Londense stembus was gegaan om op de Conservatieven te stemmen: ‘Zorg ervoor dat jij dat ook doet!’ Johnson verwijderde zijn tweet haastig nadat hij erop werd gewezen dat er in Londen helemaal niet kon worden gestemd.
Bronnen: The Guardian, BBC 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.