RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Mogelijk door Russen getrainde dolfijn wil Noorwegen niet verlaten

De witte dolfijn met het harnas. Beeld © Jorgen Ree Wiig/Norwegian Direcorate of Fisheries Sea Surveillance Unit/AP

De bijzondere dolfijn die in april in de Noordelijke IJszee werd gesignaleerd, wil nu al een week het Noorse havenstadje Hammerfest niet verlaten. Waarschijnlijk is het dier getraind in de Russische marinebasis van Moermansk.

Eind april werd de witte dolfijn, ook wel een witte walvis of beloega genoemd, voor het eerst gesignaleerd. Het dier droeg toen een harnas met de tekst ‘Equipment St. Petersburg’ en het viel de vissers op dat het erg tam was. Waarschijnlijk is het dier ontsnapt of vrijgelaten uit de Russische marinebasis.

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk door Russen getrainde dolfijn duikt op bij Noorwegen

Binnen 25 zeemijlen

Sindsdien zwemt het dier rond Hammerfest, meldt de Washington Post. "De beloega was het eerste wat ik zag toen ik vanochtend uit het raam keek", zegt Jorgen Ree Wiig, ambtenaar van het Noorse ministerie van de visserij.

In de afgelopen week is het dier telkens binnen 25 zeemijlen van Hammerfest gebleven. Ook valt het op dat het dier graag in de buurt van mensen is, terwijl dit voor een witte dolfijn geen normaal gedrag is.

De vissers wisten niet wat ze zagen

01:17
De walvis had een harnas om.

Harnas

Het harnas dat het dier omhad toen het gevonden werd, is ook geschikt om een camera of wapens op te monteren. Dat harnas ligt nu bij de Noorse veiligheidsdienst (PST), maar die hebben nog niets laten weten over de bijzondere vondst.

Naar IJsland

In Noorwegen zijn ze er nog niet over uit wat ze nu met het dier moeten doen. Een van de opties is volgens Ree Wiig om het naar IJsland te transporteren. “Dat verhoogt de overlevingskansen.”