Jarenlang kampte cannabis met een negatief imago, maar dat is langzaam maar zeker aan het verdwijnen

Het Nederlandse bedrijf Ofinext gaat wietolie produceren onder farmaceutische regelgeving. Dit gebeurt nog nergens ter wereld. Hiermee komt er voor het eerst een veilig alternatief voor illegale cannabisolie beschikbaar voor medicinaal gebruik. Eind dit jaar is de productie een feit.

Als noodoplossing wordt cannabisolie nu nog kleinschalig door lokale apotheken geproduceerd, maar dat is een relatief duur proces. Ook is er een bloeiende illegale handel. Hierdoor kan de kwaliteit en het effect van cannabisolie niet worden gegarandeerd. Mede daarom kiezen veel patiënten ervoor om de cannabis te blijven roken, in plaats van over te stappen op de olie. Het grootschalig produceren van cannabisolie onder farmaceutische condities bestaat nog niet, maar daar komt nu dus verandering in.

Plant-identieke cannabisolie
Ofinext is een samenwerking tussen het Groningse Lab Ofichem en Phytonext uit Wageningen. Phytonext heeft de plant-identieke cannabisolie ontwikkeld dat door Lab Ofichem volgens de strenge regelgeving van de farmaceutische industrie wordt geproduceerd. “Deze cannabisolie bevat in tegenstelling tot andere cannabismedicijnen alle heilzame stoffen van de plant. Voor het eerst hebben patiënten hiermee dus een goed alternatief voorhanden”, aldus Juriën Koster van Ofinext. Zogenaamde full spectrum cannabisextracten, geproduceerd onder farmaceutische regelgeving (Good Manufacturing Practice), bestaan wereldwijd nog niet. De Ofinext-extracten zijn de eerste die aan deze eis voldoen.

Cannabis uit het verdomhoekje
Jarenlang kampte cannabis met een negatief imago, maar dat is langzaam maar zeker aan het verdwijnen. Wereldwijd wordt er veel onderzoek gedaan naar de medicinale eigenschappen van de plant. Met name in Noord-Amerika investeren bedrijven miljarden euro’s in deze nieuwe industrie. “Nederland heeft op het gebied van cannabis veel kennis en ervaring. Toch moeten we nu snel de volgende stappen zetten, anders worden we geheid ingehaald en zijn we ons concurrentievoordeel kwijt.”  

Hogere effectiviteit, minder bijwerkingen
Cannabis heeft de potentie om veel bestaande medicatie te vervangen. Zo kan het een oplossing bieden voor veel aandoeningen waar nu geen goede medicatie voor is. Nadeel is nu nog dat veel patiënten de cannabis moeten roken. Het kan weliswaar als geïsoleerde CBD of THC toegediend worden, maar veel gebruikers willen dat niet. “De extracten van Ofinext bevatten alle cannabinoïden en terpenen uit de plant. Er is wetenschappelijk bewijs dat deze extracten beter zijn dan de geïsoleerde cannabinoïden die nu op de markt zijn. Ze zorgen voor een hogere effectiviteit en minder bijwerkingen. De extracten kunnen verwerkt worden tot verschillende toedieningsvormen, waardoor patiënten de cannabis niet meer hoeven roken. Er kunnen hiermee medicijnen ontwikkeld worden voor verscheidene ziektebeelden”, aldus Koster. 

Ofichem 
De Ofichem groep ontwikkelt, produceert en distribueert al meer dan 40 jaar actieve farmaceutische ingrediënten conform strikte internationale FDA- en GMP-farmaceutische regelgeving. “Deze samenwerking sluit perfect op aan onze missie om, vanuit een gereguleerde productie van API's (Active Pharmaceutical Ingredients), de gezondheid van mensen en dieren te helpen verbeteren", aldus ldus de CEO van de Ofichem Groep, Weite Oldenziel.

Phytonext
Phytonext is onderdeel van de Wageningse incubator BOX en heeft een unieke gepatenteerde extractietechnologie ontwikkeld dat de productie van full spectrum extracten mogelijk maakt. Het opereert op lage temperatuur, waardoor de waardevolle stoffen niet afbreken en alle actieve stoffen behouden blijven. "Met deze samenwerking kunnen we onze uitvinding in de praktijk brengen en daarmee beschikbaar maken voor de maatschappij. Dit is een doorbraak op het grensvlak van voeding, gezondheid en farma", zegt Eral Osmanoglou, Managing Director van Phytonext.

Ofinext is een Joint Venture tussen Laboratorium Ofichem en Phytonext. Laboratorium Ofichem en Phytonext hebben beiden al jaren een opiumontheffing voor onderzoek naar en ontwikkeling van cannabisextracten. In deze joint venture komen de farmaceutische kennis uit Groningen en de botanische kennis uit Wageningen samen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Ofinext
  • Originele titel: Wereldprimeur! Nederlands bedrijf gaat grootschalig wietolie voor medicinaal gebruik onder farmaceutische condities produceren
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 01 mei 2019

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!