India maakt zich op voor Fani

Orkaan komt aan land

Van onze weerman

Wilfred Janssen
Wilfred Janssen 2 mei 2019 08:30 uur
Laatste update: 2 mei 2019 08:49 uur
Een orkaan boven de Golf van Bengalen trekt het komend etmaal richting het Indiase vasteland. Daar zal ze gaan zorgen voor veel wind en regen, met alle gevolgen van dien.

Fani op weg naar Indiase noordoostkust

Fani op weg naar het Indiase vasteland.

Momenteel bevindt Fani zich een kleine 200 kilometer uit de kust, ten westen van de stad Visakhapatnam. In het komend etmaal beweegt Fani naar het noorden en komt naar verwachting morgen rond het middaguur Nederlandse tijd aan land nabij het stadje Puri.

Wanneer Fani aan land komt, liggen de windsnelheden rond 190 km/uur met windstoten ver boven 200 km/uur. Daarnaast zullen er aan de kust enorme golven voorkomen en grote hoeveelheden regen voor overstromingen zorgen. 

Nadat Fani aan land is gekomen, neemt de orkaan wel snel in kracht af. Ze trekt als tropische storm verder noordwaarts en komt vroeg op zaterdag Nederlandse tijd aan nabij Calcutta, de hoofdstad van de West-Bengalen.

Vooral regen vormt een gevaar

De hoogtekaart van India. Lage kustgebieden langs een bergachtig terrein iets verder landinwaarts. Dat gaat problemen gevenn

Vrijwel de hele Oost-Indiase kustlijn waar Fani in de buurt of aan land komt, ligt hooguit enkele meters tot enkele tientallen meters boven zeeniveau. Op enkele kilometers landinwaarts begint al snel een heuvelachtig landschap met bergen tot ongeveer een kilometer hoogte. Vrijwel alle neerslag die in hoger gelegen gebied valt, bereikt snel de kustgebieden via de vele rivieren die in de gebieden rond bijvoorbeeld Puri stromen. 

Door de wind wordt zeewater extra hoog tegen de kust opgezet, waardoor het water niet alleen vanaf het land, maar ook vanaf zee een bedreiging vormt. Daarnaast komt er ook nog eens een enorme hoeveelheid water uit de lucht zelf vallen, waardoor enorme overstromingen in sommige gebieden niet te voorkomen zijn. In sommige gebieden langs de Indiase oostkust kan wel rond 400 millimeter neerslag vallen in hooguit anderhalve dag tijd. Dat is ongeveer de helft van wat er normaal in één jaar in Nederland valt.

Omdat India een ontzettend dichtbevolkt land is, zullen overstromingen veruit het grootste gevaar zijn van orkaan Fani. De wind zal vooral huishouden in gebieden pal aan zee, overstromingen zullen veel grotere gebieden bestrijken.

Vroeg in het orkaanseizoen

Orkanen op de Golf van Bengalen zijn niet zeldzaam. Jaarlijks komen meerdere tropische stormen en orkanen voor boven dit vaak ontzettend warme water. Omdat het water vaak warm is, kent dit gebied ook een lang orkaanseizoen. Grofweg van april tot december kunnen hier orkanen voorkomen, maar de meeste worden pas na 1 juni waargenomen. Fani komt dus al vrij vroeg in het seizoen voor.

Files en vertragingen