Obama en Abe leggen een krans voor de slachtoffers van Pearl Harbor
NOS NieuwsAangepast

Japanse premier legt krans voor slachtoffers Pearl Harbor

De Amerikaanse president Obama en de Japanse premier Abe hebben een krans gelegd voor de Amerikaanse slachtoffers van de aanval op Pearl Harbor. Ze deden dat aan boord van het oorlogsmonument en schip USS Arizona Memorial.

Het is voor het eerst dat een zittende Japanse premier het monument bezoekt. Obama en Abe legden de kransen in stilte bij de marmeren muur waar de namen van de slachtoffers in gegraveerd staan.

Japanse premier bezoekt oorlogsmonument Pearl Harbor

Na de kranslegging hielden Abe en Obama een gezamenlijke toespraak. Abe betuigde namens Japan zijn medeleven aan de slachtoffers en hun nabestaanden.

Zoals werd verwacht bood de Japanse premier geen excuses aan voor de aanval. Wel noemde hij de Amerikaanse slachtoffers "moedige mannen en vrouwen". "Verschrikkingen als deze mogen nooit meer gebeuren."

Het bezoek van Abe aan Pearl Harbor laat zien dat vijanden bondgenoten kunnen worden.

President Obama

Obama benadrukte in zijn toespraak vooral de verbeterde relatie tussen de landen sinds de Tweede Wereldoorlog. "Ons bondgenootschap is nooit sterker geweest."

Hij noemde het bezoek van Abe aan Pearl Harbor een belangrijk historisch gebaar. "Het toont de kracht van verzoening. Dit laat zien dat oorlogen kunnen eindigen en dat vijanden bondgenoten kunnen worden."

Hiroshima

De Japanners voerden 75 jaar geleden een verrassingsaanval uit op de Amerikaanse marinebasis op Hawaï. Het was de directe aanleiding voor de VS om zich in de Tweede Wereldoorlog te mengen.

Obama bracht in mei een bezoek aan Hiroshima, de stad waarop de Amerikanen in 1945 een atoombom gooiden.

Morgen bezoekt Abe de locatie van het bombardement op Pearl Harbor in 1941. Met zijn bezoek wil hij de sterke band tussen zijn land en de VS onderstrepen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl