E-mail niet leesbaar? Klik hier
The Rights Forum
Nieuwsbrief 1 mei 2019
Beste lezer,

Van 14 tot 18 mei vindt in Tel Aviv het Eurovisie Songfestival plaats. Nederland wordt daar vertegenwoordigd door Duncan Laurence. AvroTros organiseert de Nederlandse inbreng en verzorgt de live-uitzendingen.
Landkaart uit 1932 van het Palestijnse dorp Al-Shaykh Muwannis, dat in maart 1948 door joodse milities werd ontvolkt en vernietigd. De ruïnes verdwenen onder de bebouwing van Tel Aviv; de hal waar het Songfestival plaatsvindt, staat er bovenop. Het festival-logo boven de plattegrond symboliseert die situatie. Het motto ‘Dare to Dream’ is uiteraard niet bestemd voor de verjaagde dorpsbewoners en hun nazaten, die enkele tientallen kilometers verderop nog altijd in vluchtelingenkampen leven.
Palestijnse artiesten en journalisten riepen op het Songfestival te mijden. Israël gebruikt het evenement immers om de onderdrukking van de Palestijnen te normaliseren en zijn besmette imago op te poetsen.

Ook Israëlische artiesten spreken zich uit tegen het Songfestival. Zij onderstrepen dat het Songfestival als PR-middel wordt misbruikt om de ‘militaire bezetting, apartheidspolitiek en etnische zuivering’ een acceptabel gezicht te geven.

Ruim 140 internationale artiesten publiceerden een solidariteitsverklaring en oproep tot boycot. Roger Waters publiceerde zijn eigen, uitstekend onderbouwde oproep.
The Rights Forum sluit zich hierbij aan en we roepen Duncan Laurence en AvroTros dan ook op niet aan het Songfestival mee te werken.
In aanloop van het Songfestival zal The Rights Forum geregeld verslag doen van internationale boycotacties, inclusief van Israëlische artiesten.
Wil je AvroTros laten weten hoe je over het Songfestival denkt? Stuur de omroep een bericht via hun contactformulier.

14 mei Lezing Michael Lynk in Den Haag

VN Speciale Rapporteur voor de Mensenrechten in Bezet Palestijns Gebied, professor Michael Lynk, komt op onze uitnodigingen naar Nederland. Michael Lynk zal een lezing geven in Den Haag op 14 mei over de situatie van de mensenrechten in bezet gebied en hoe het internationaal recht met voeten wordt getreden.

Dinsdag 14 mei, 20:00-22:00
Nutshuis, Riviervismarkt 5, Den Haag

Toegang gratis. Meld u hier aan >

BDS voor dummies

Er waart een spook door de wereld dat luistert naar drie initialen: BDS.

BDS staat voor Boycot, Desinvestering en Sancties; middelen waarmee burgers in democratische samenlevingen zich op geweldloze wijze kunnen verweren tegen onrecht of onderdrukking.
De Israël-lobby is er in veel landen in geslaagd desinformatie te verspreiden over dit actiemiddel en BDS te associëren met antisemitisme en terrorisme.

Ook in Nederland wordt vanuit de pro-bezettingslobby een lastercampagne tegen BDS gevoerd. Afgelopen maanden kreeg die een impuls nadat het congres van GroenLinks een motie aannam, waarin werd geconstateerd dat BDS een legitiem middel van verzet is tegen de Israëlische onderdrukking.

In twee artikelen onder de noemer 'BDS voor dummies' proberen we leugens en waarheid over BDS van elkaar te scheiden.
Lees: Waarheid en leugens over de BDS-beweging (1)
Lees: Waarheid en leugens over de BDS-beweging (2)
Met name de beschuldiging dat de BDS-beweging antisemitisch zou zijn en zich tegen joden zou keren is op niets gebaseerd. Integendeel, de 171 Palestijnse organisaties achter de BDS-oproep staan pal tegen elke vorm van racisme, waaronder antisemitisme.

De realiteit is dat ook veel joodse organisaties, zoals Jewish Voice for Peace in de VS en Een Ander Joods Geluid in Nederland BDS steunen.

Grote delen van de internationale joodse gemeenschap hebben niets op met de huidige Israëlische apartheidsstaat, noch met de bezetting. De joodse solidariteit met de Palestijnen is wijdverbreid, en raakt voor velen aan de kern van hun joods-zijn. Daar is niets antisemitisch aan.

Geen plan B

JAN SCHNERR  De droom van een soevereine, levensvatbare Palestijnse staat verkruimelt onder onze handen. Wat komt daarna? Staan wij op de drempel van een nieuwe fase in de strijd voor menselijkheid – en dus gelijke rechten – voor alle inwoners van Israël/Palestina? Trump neemt ‘een Palestijnse staat’ niet eens meer in de mond. Israël lacht om het idee. De media zijn ‘Israëlmoe’. De Palestijnen, vooral de jongeren, geloven het niet meer. Europa zwijgt. Is de situatie voor de Palestijnen hopeloos? Lees verder >
Steunt u ons werk met een bijdrage? Dank u wel!
Twitter
Facebook
Website
Stuur ons een bericht
afmeldenaanmelden | wijzig gegevens | bekijk in browser | steun ons | stuur door