NOS Nieuws

Wekdienst 1/5: Mali-missie eindigt en Dag van de Arbeid

Goedemorgen! Vandaag eindigt de Nederlandse militaire missie in Mali, is het spannend hoe het in Venezuela verdergaat en worden er demonstraties in Frankrijk verwacht.

Het is vandaag overwegend bewolkt, maar in de middag komt de zon op steeds meer plaatsen tevoorschijn. Het blijft droog, er staat maar weinig wind en het wordt 12 tot 17 graden.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vijf jaar waren Nederlandse militairen actief in Mali. Hun belangrijkste taak was het inwinnen van informatie. Vandaag komt er een einde aan de missie.
  • Na de grote onrust van gisteren is er vandaag een grote anti-regeringsbetoging in Venezuela gepland.
  • Ook in Frankrijk gaan er naar verwachting weer veel mensen de straat op. Het is 1 mei, de Dag van de Arbeid, wat betekent dat iedereen in het land vrij is. In Parijs worden daarom weer veel Gele Hesjes verwacht.

Wat heb je gemist?

President Maduro van Venezuela vindt dat de poging van oppositieleider Guaidó om de macht over te nemen, is mislukt. Hij zei in een tv-toespraak dat zijn land slachtoffer is geworden van "allerlei vormen van geweld".

De zelfbenoemde president Guaidó riep gisteren militairen op om zijn kant te kiezen - daarna waren er confrontaties tussen het leger en de oppositie. Volgens mensenrechtenorganisaties raakten daarbij ruim 100 mensen gewond. Guaidó heeft zijn aanhangers opgeroepen om vandaag opnieuw de straat op te gaan.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt sprak dinsdagavond van een goede uitgangspositie na de 1-0 zege op Tottenham Hotspur in de halve finales van de Champions League. Tegelijkertijd realiseerde hij zich ook dat de return, volgende week woensdag in Amsterdam, nog een pittige opgave wordt.

Dat zei hij in gesprek met verslaggever Joep Schreuder:

De Ligt: 'We moesten alles geven en dat hebben we gedaan'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl