Een patiënt onder een scanner die kankercellen zichtbaar maakt, nadat medische isotopen zijn toegediend.
NOS NieuwsAangepast

'Mensen vergeten de medische noodzaak van een reactor'

  • Marjolein Hogervorst

    Verslaggever Binnenland

  • Roselien Herderschee

    Redacteur

  • Marjolein Hogervorst

    Verslaggever Binnenland

  • Roselien Herderschee

    Redacteur

"Veertig jaar geleden stond ik nog te demonstreren tegen kernreactoren. Ik had nooit gedacht dat ik er nu zo'n voorstander van zou zijn", zegt Petra van Dijk. In 2008 werd borstkanker bij haar vastgesteld.

Twee keer kreeg ze medische isotopen toegediend. Een keer om te kijken of de kanker naar de lymfeklieren was uitgezaaid en een keer om te kijken of er uitzaaiingen in botten zaten. "Als je borstkanker krijgt dan is er één ding wat je echt wil en dat is zo snel mogelijk aan de slag met je behandeling."

Zorg in gevaar bij sluiten kernreactor

Cruciaal

"Diagnostiek is een cruciaal onderdeel van het hele behandelproces", zegt Lioe-Fee de Geus-Oei, hoogleraar nucleaire geneeskunde aan het LUMC. "Als het daar stokt, kan de volgende stap in de behandeling niet genomen worden. Medische isotopen zijn van belang om te weten welke behandeling we moeten instellen."

De Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) en de Federatie Medische Specialisten (FMS) vinden dat het kabinet komend jaar zekerheid moet geven over de manier waarop de beschikbaarheid van medische isotopen voor korte en lange termijn zekergesteld gaat worden.

"Als het over een kerncentrale gaat hoor je heel snel: oei, eng, milieu", zegt Van Dijk. "Maar mensen die niet met medische isotopen te maken hebben gehad, vergeten vaak de medische noodzaak. Ik vind het daarom belangrijk dat erover gesproken en nagedacht wordt."

Dat vindt ook Egbert Jan van Bruchem. Hij is nu 74 jaar en kreeg op 52-jarige leeftijd de diagnose prostaatkanker te horen. Genezing is geen optie, maar medische isotopen vormen wel onderdeel van de behandeling om zijn levensduur mee te verlengen. "Ik wil toch nog wel een paar jaar hebben en leven zonder pijn." Voor zichzelf en voor anderen vindt hij de garantstelling van isotopen, voor de komende jaren en voor daarna, van het grootste belang.

De sluitingsdatum van Petten is niet zeker, maar hoogleraar De Geus-Oei spreekt van een technische levensduur die wordt geschat op 2024. Volgens de nucleair geneeskundigen moet een alternatief voor de productie van de medische isotopen ver voor dat moment, namelijk aankomend jaar, in gang gezet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl