Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oostenrijkse populisten eisen ontslag interviewer publieke omroep na kritische vragen

  •  
29-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fpo
De in Oostenrijk regerende populistische FPÖ eist het ontslag van tv-presentator Armin Wolf omdat deze het waagde in het nieuwsprogramma ZiB kritische vragen te stellen aan Harald Vilimsky, lijsttrekker van de partij bij de Europese verkiezingen. Volgens de FPÖ maakt de ORF, de Oostenrijkse publieke omroep, zich schuldig aan ‘nepnieuws’, een beschuldiging die rechtstreeks is gekopieerd van Donald Trump.
De toorn is gewekt omdat Wolf in het interview de opvallende overeenkomsten liet zien tussen anti-moslim propaganda van de jeugdbeweging van de FPÖ en de anti-joodse propaganda van de nazi’s. Vilimsky dreigt daarop in de live uitzending dat deze vergelijking ‘gevolgen’ zal hebben en stelde in een interview na afloop dat Wolf ontslagen moet worden. Die eis wordt ook geuit door tal van andere prominente FPÖ’ers. Volgens partijchef Strache moet Wolf publiekelijk excuses aanbieden en een schadevergoeding betalen. Wolf wordt gesteund door de ORF en vakbonden, waaronder Duitse, die de reactie van Wolf cum suis een aanval op de vrije pers noemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.