RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Smartphone geeft je stemming weer: app voor jongere met psychische problemen

(Archieffoto) Beeld © iStock

Een app die je stemming weergeeft door je telefoongebruik en de emoji's die je invoert: onderzoekers in Amsterdam zijn er al heel ver mee. De eerste proeven met de app G-Moji zien er veelbelovend uit.

Onderzoeker Levi van Dam (Universiteit van Amsterdam) doet mee aan de ontwikkeling van G-Moji. "De app vraagt eigenlijk: wat doet een jongere, wat eet-ie, hoe laat gaat-ie naar bed?" Dat zijn vragen die een hulpverlener ook stelt, zegt Van Dam. "Maar zo'n app maakt de omgekeerde beweging, de informatie komt vanuit de jongere zelf."

Gesprek is momentopname

Aan de proef met de app deden vorig jaar 32 jongeren mee. De helft van hen had psychische problemen. Van hen deden er twee een zelfmoordpoging. Bij hen was het aantal negatieve emoji's groter dan bij de anderen, en waren voorafgaand aan de poging geen blije gezichtjes meer te zien.

Onderzoeker Van Dam denkt dat de jongeren doeltreffender kunnen worden behandeld dankzij zo'n app. "Een gesprek met een hulpverlener is een momentopname. Via de app kom je veel meer te weten over de momenten waarop ze zich goed of juist slecht voelen."

Een jongere die de app uitprobeerde, prijst het laagdrempelige karakter. "Je kunt heel makkelijk aangeven hoe het met je gaat." Communicatie via een app is fijner, vindt ze. "Ik heb moeten leren mijn emoties te uiten. In een gesprek vertellen hoe het gaat is confronterender. Dit is een goede tussenstap."

Deel van de oplossing

Van Dam wil met de app in eerste instantie bijdragen aan vermindering van het aantal uithuisplaatsingen van jongeren. "Dat ligt in Nederland, vergeleken met andere EU-landen, heel hoog, terwijl ze niet effectief zijn. Maar de impact is enorm, ook op de rest van het gezin."

Het liefst zou hij de jeugdhulp door 'radicale innovaties' overbodig maken. "En ik denk dat deze app een deel van de oplossing kan zijn." In een volgende proef moet het aantal deelnemers worden uitgebreid. Daarvoor worden 500 jongeren gezocht tussen de 16 en 24 jaar. Ze moeten de app installeren en een maand gebruiken. Aanmelden kan hier.

Heb jij vragen over zelfmoord?
Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week

Onderzoek
Lees ook:
Onderzoek naar emotionele problemen jongeren