Terug naar de krant

Vijf doden na nieuwe cycloon Mozambique

Leeslijst artikel

Het is de tweede keer in anderhalve maand dat Mozambique getroffen werd door een cycloon. Grote delen van het land zijn overstroomd.

Leeslijst

Cycloon Kenneth heeft zoals verwacht ernstige overstromingen in het noorden van Mozambique veroorzaakt. Kenneth, de tweede cycloon in anderhalve maand die het Afrikaanse land treft, kwam donderdagavond aan land en veroorzaakte sindsdien minstens vijf doden, meldt persbureau AP.

Het water is in sommige getroffen gebieden tot aan de heupen gestegen. In Pemba, de grootste stad in de getroffen provincie Cabo Delgado, stijgt het water volgens de VN „op een verontrustende manier”. Huizen beginnen in te storten, schrijven de hulpverleners op Twitter.

Happening now:

Zo’n 18.000 Mozambikanen zijn getroffen door Kenneth en ondergebracht in reddingskampen. De cycloon verwoestte bijna drieduizend huizen. Drie rivieren kunnen dankzij de hevige regenval buiten hun oevers treden. Hoewel Kenneth inmiddels in kracht afneemt, blijven 700.000 mensen het risico lopen getroffen te worden door de gevolgen van de cycloon.

Het is de eerste keer dat dit gedeelte van Mozambique getroffen wordt door een cycloon. „Mensen in dit gebied hebben niet eerder een tropische cycloon ervaren, zeker niet van deze intensiteit”, zegt Clare Nullis van de World Meteorological Organization (WMO).

Lees ook Na cycloon Idai kwam de bureaucratie
Inwoners van het district Buzi zijn in veiligheid gebracht. Een gebied van 3.000 vierkante kilometer is onder water komen te staan.

Vrees voor cholera

Anderhalve maand geleden werd het zuiden van Mozambique getroffen door orkaan Idai, die meer dan zeshonderd slachtoffers maakte in de regio. Kenneth zal tot twee keer meer regen veroorzaken dan Idai, voorspelt de WMO. De komende tien dagen wordt zeshonderd millimeter regen verwacht.

Experts van de Verenigde Naties vrezen dat de cycloon ook een tweede cholera-uitbraak kan veroorzaken. Na Idai werd de ernstig besmettelijke ziekte bij 6.300 mensen vastgesteld, acht mensen stierven eraan. Zo’n 900.000 Mozambikanen werden ingeënt.

„Cycloon Kenneth kan een nieuwe grote humanitaire actie noodzakelijk maken, terwijl de reddingsoperatie rond cycloon Idai, voor drie miljoen mensen in drie landen, tegelijkertijd ernstig ondergefinancierd is”, zegt Mark Lowcock die de VN-hulpverlening in het gebied coördineert. De VN verwachtte na Idai zeker 250 miljoen euro nodig te hebben voor de noodhulp in Mozambique.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in