RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

CDA en D66 willen dat Europese landen gezamenlijk reisadvies gaan geven

Mensen met koffers op Schiphol. Beeld © ANP

Regeringspartijen CDA en D66 willen dat Europese landen gaan samenwerken om tot één eenduidig reisadvies te komen. Ook reisorganisaties willen dat dit gaat gebeuren.

Nu is het zo dat elk land zijn eigen reisadvies opstelt. Dat kan betekenen dat het ene Europese land bepaalde reizen afraadt, terwijl een ander land in Europa dat niet doet.

Sri Lanka

Dat gebeurde bijvoorbeeld deze week nog na de aanslagen in Sri Lanka: Nederland besloot donderdag om een negatief reisadvies te geven, andere EU-landen zoals Polen en Finland deden dat al eerder, vertelt Frank Oostdam van de ANVR.

"We hebben het eerder meegemaakt in Egypte. Dat er Nederlanders aan het zwembad lagen en te horen kregen: u moet nu mee, want er is een negatief reisadvies. Terwijl de buitenlanders die er lagen gewoon aan het zwembad konden blijven liggen." De organisatie van reisondernemingen is groot voorstander van een Europees reisadvies.

Aangescherpt
Lees ook:
Aangescherpt reisadvies: Nederlanders teruggehaald uit Sri Lanka

Waarschuwen

"Reisadviezen zijn bedoeld om mensen te waarschuwen voor natuurrampen of oplaaiend geweld", zegt D66-Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. "Het rare is dat alle Europese lidstaten verschillende adviezen hebben. Dat leidt soms tot grote verwarring."

Sjoerdsma pleit ervoor om het reisadvies in Brussel op te stellen, met medewerking van alle Europese lidstaten. "Dat zorgt ervoor dat de reisorganisaties zekerheid en duidelijkheid hebben, en dat een half miljoen potentiële Europese toeristen met hetzelfde advies op reis gaan."

Martijn van Helvert van het CDA ziet nog een voordeel: landen kunnen op die manier hun kennis bundelen.

Eerder afgewezen

Het is niet de eerste keer dat D66 met dit voorstel komt. Een paar jaar geleden opperde de partij dat ook, maar het vorige kabinet wees dat toen af. Als het om de veiligheid van Nederlanders gaat, moet je het in eigen hand houden, vond het kabinet. Maar volgens D66 hoeft een Europees reisadvies dat niet in de weg te staan.

CDA en D66 willen nu dat minister Blok van Buitenlandse Zaken steun voor het voorstel gaat zoeken bij andere EU-landen.