Direct naar artikelinhoud
Tv-column

FvD zit trots op de apenrots, maar rechtse tv ligt op apegapen

Robert Jensen na zijn laatste uitzending.Beeld RTL5

Terwijl Twitter bol staat van de rechtse roepers, gaat het met rechtse televisie bepaald niet crescendo. WNL en Powned balanceren op het randje. En RTL5 heeft de politieke entertainmentshow ‘Jensen’ na 24 afleveringen van de buis gehaald. 

Thierry Baudet mocht nog zo enthousiast binnenstormen, de laatste aflevering trok gastheer Robert Jensen maar 122.000 kijkers.

De rechtse publieke omroepen WNL en Powned vechten voor hun leven, bleek woensdag. In 2021 moeten de aspirant-omroepen minimaal 150.000 leden hebben, nu zitten ze op 50.000, respectievelijk 25.000 leden. Volgens De Telegraaf kan de politiek het criterium verlagen naar zo’n 50.000 tot 75.000 leden en dan nog dreigt Powned te verdwijnen uit het bestel.

Hoe kan het nou dat Twitter bol staat van de rechtse roepers, dat Forum voor Democratie de politieke apenrots beklimt, maar rechtse televisie het dal in glijdt? De enorme behoefte aan ‘dat andere geluid’ vertaalt zich maar niet naar substantiële aanhang op tv.

Ik ben benieuwd wie rechts Nederland in de pijplijn heeft. Alleen oudgediende Rick Nieman doet het aardig met zijn ‘WNL op Zondag’.

Een verademing

Het is de linkse indoctrinatie, dommerd, zou Robert Jensen zeggen. Zijn hele show is een grote klaagzang op de schoolboeken, leraren en media die ‘het echte geluid’ boycotten en rechtsdenkenden gevaarlijk noemen. Bij hem kon je eindelijk vrijuit praten, zei hij. Wat hij in de praktijk bracht door rechtse kopstukken als Nigel Farage, Geert Wilders en Filip Dewinter kritiekloos hun zegje te laten doen. “Als ik een euro kreeg voor iedere keer dat mensen mijn show een verademing hebben genoemd, zou ik miljonair zijn”, grapte hij dinsdag tegen een instemmend lachende Baudet.

Maar rechtse kijkers die hun leiders wel eens tegenover een kritische, serieuze sparringpartner willen zien, werden teleurgesteld. In Jensens entertainmenttijd konden zijn cirkelredeneringen of zwart-witverklaringen nog een provocerende grap lijken. In een politieke show zijn de belangen groter, en dan is de vooral om zichzelf lachende Jensen geen waardig tegenstander.

Jensen krijgt applaus.Beeld RTL5

Is er wel een presentator die met kwaliteit een rechtse discussie kan leiden? Goede presentatoren zijn er niet zomaar; die worden gemaakt. Eva Jinek heeft een jarenlange weg afgelegd, Renze Klamer oefent al in de luwte met ‘Na het nieuws’. Ik ben benieuwd wie rechts Nederland zelf in de pijplijn heeft. Powned-verslaggever Dennis Schouten is slechts provocateur, alleen oudgediende Rick Nieman doet het aardig met zijn ‘WNL op Zondag’.

Tv de deur uitgegooid

Er speelt meer. “Mensen worden niet meer graag lid. Zelfs de VVD heeft maar iets van 25.000 leden”, zei Powned-omroepbaas Dominique Weesie murw in de krant van wakker Nederland. Toch had FvD afgelopen 1 januari al 30.000 leden en nu, vier maanden later, al ruim 36.000. Het kan dus wel.

Bovendien is zappen vrijblijvend en dat doet de Powned- en Jensen-doelgroep van mannen van 20 tot 49 jaar niet. Jensen wist dinsdag wel waaraan dat lag: die lui hebben vijftien jaar geleden hun tv al de deur uit gegooid. De internet-kijkcijfers worden niet meegeteld, klaagde Robert Jensen. Maar oeps, bij de ‘Coen en Sander Show’ op Radio 538 zei hij donderdagochtend iets anders. Zijn mannendoelgroep kijkt alleen maar voetbal. “Het probleem is dat ik iedere dinsdagavond zat tegenover Ajax, of de Champions League.” Aha, die heren hebben dus wel tv.

Hijzelf gaat door, op internet, galmt hij. Op zijn website kun je met sponsorbedragen tot 100 euro een Jensen Warrior, Royalty of Enlightened worden. “Dat licht dat wij laten schijnen in de donkere en duistere nieuwsmedia, daar gaan we mee door.” Wie dat wereldbeeld deelt, wens ik veel succes.

Vier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.