Sylvana Simons: ‘Ik ben héél grappig’

Sylvana Simons is in werkelijkheid héél grappig. Dat vertelt de politica in gesprek met Volkskrant Magazine. Simons wordt nou niet bepaald geassocieerd met humor, maar de politieke diva denkt daar zelf anders over. “Ik ben héél grappig. Droog. Nogal vilein. Er wordt nu geen beroep op gedaan, maar ik ben inderdaad heel grappig, al is dat misschien vreemd om over jezelf te zeggen. Ik heb zelfs in Carré stand-upcomedy gedaan. Heb ik veel complimenten voor gekregen“, legt ze uit. 

Als de camera’s uit zijn, lacht Simons ook. “Ik lach elke dag, ja, ook om die hele Zwarte Pietendiscussie. Zo’n Halbe Zijlstra bij Pauw. Dat is echt een cadeautje. Daar heb ik onbedaarlijk om gelachen. Hij zat daar doodserieus te vertellen dat hij het Sinterklaasverhaal had herschreven omdat hij thuis geen schoorsteen heeft.

Zijlstra heeft zijn zoontje verteld dat Zwarte Piet een sleutel heeft voor alle deuren. “Maar in dezelfde ademstoot zegt hij dat we een probleem hebben als Piet van kleur verandert. Het recht van witte mensen op een blackface is belangrijker dan het recht van een ander daar aanstoot aan te nemen.”

Ik zal eerlijk zijn: die hele Zwarte Piet is voor mij een gepasseerd station. De slag is nog gaande, maar hij is al aan het verdwijnen. Wanneer heb je voor het laatst een Zwarte Piet op Schiphol gezien? Iedereen snapt dat het niet kan, dat het niet oké is. Everybody knows. Everybody knows. Er zijn nog zoveel andere issues die aandacht vragen. We hebben nog zoveel te emanciperen. Let’s go.

Het Volkskrant Magazine-interview met Sylvana Simons kunt u lezen via Blendle.

Foto: VARA

Meer in Overige

Alle artikelen

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen