Politiek

Tweede Kamer, COC, CIDI, Amsterdam; niemand wil homohaatprediker Steven Anderson in Nederland

24-04-2019 14:58

Een extremistische christelijke prediker uit de Amerikaanse staat Arizona moet niet worden toegelaten in Nederland. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Ook het gemeentebestuur van Amsterdam en diverse maatschappelijke organisaties willen hem weren. De predikant, die vindt dat alle homo’s, lesbiennes en transgenders moeten worden geëxecuteerd, wil op 23 mei een bezoek brengen aan Nederland.

Wat regeringspartijen VVD, CDA en D66 betreft heeft predikant Steven Anderson niks in Nederland te zoeken. “Predikers die haat en geweld verspreiden moeten we geen ruimte bieden en mogen wat mij betreft thuisblijven”, zegt CDA-Kamerlid Lenny Geluk. “Ieder mens moet zelf kunnen bepalen wie hij of zij liefheeft.” Vanuit de oppositie is er bijval van onder meer de PvdA en de SP.

Na de aanslag in 2016 op een homoclub in de Amerikaanse staat Florida, die aan 49 mensen het leven kostte, reageerde Anderson verheugd. Hij maakte de slachtoffers uit voor ‘pedofielen’ en vond het jammer dat er niet meer doden waren gevallen.

Ook de Amsterdamse gemeenteraad heeft liever dat Anderson wegblijft. Coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP gaan tijdens de raadsvergadering op 8 mei kritische vragen stellen over zijn komst. “Voor zulke haat en onverdraagzaamheid is geen plek in Amsterdam”, zegt D66-voorman Reiner van Dantzig.

Homobelangenorganisatie COC deed dinsdag al een oproep om Anderson toegang tot Nederland te weigeren. Daar sloot het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) zich woensdag bij aan. Anderson is een Holocaust-ontkenner en heeft zich meermaals antisemitisch uitgelaten.

Het is onduidelijk wat voor mogelijkheden er zijn om een Amerikaans staatsburger, voor wie geen visumplicht geldt, toegang tot Nederland te weigeren.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat er naar de zaak wordt gekeken, maar kon nog geen inhoudelijke reactie geven.

Het zou niet de eerste keer zijn dat een land Anderson de deur wijst. In 2016 zette Botswana de man het land uit nadat hij in een interview had opgeroepen tot de executie van lhbt’ers. Ook in het Verenigd Koninkrijk is Anderson niet welkom.

ANP