FA Cup: geen champagne meer voor winnaar uit respect voor moslims

De winnaar van de Engelse FA Cup zal voortaan geen kist champagne meer aangeboden krijgen door de voetbalbond. Op die manier wil de bond moslimspelers niet voor het hoofd stoten. Dat schrijft de Daily Mail.

Het liefdesverhaal tussen het Engelse voetbal en alcohol gaat decennia terug. Maar zelfs over het Kanaal is het nu tijd voor verandering. Vanaf deze lente wordt de traditie om de winnaar van de Beker van Engeland naast met een fikse geldsom ook met een kist champagne te belonen stopgezet. De Engelse voetbalbond wil op die manier respect tonen voor de vele moslimspelers die in het land actief zijn. Hun geloof verbiedt hen alcohol te drinken. [Het verbod is gebaseerd op letterlijke interpretaties van bepaalde koranverzen en schrijft soms draconische straffen voor – zoals 80 zweepslagen in Iran.]

Die traditie bestond nochtans al vele decennia. In de kleedkamer van het winnende team werd een kist champagne gedeponeerd. De champagnedouches waarmee de overwinning in de finale werd gevierd waren dan ook vaak even memorabel als de wedstrijd zelf. Maar daar komt nu dus nu een einde aan. De voetbalbond besliste op eigen initiatief om deze traditie stop te zetten. Men wil vermijden sommige spelers in een oncomfortabele situatie te brengen, zelfs indien ze de alcoholhoudende drank niet inslikken.

Maatregel gaat volgende maand in

De maatregel gaat op 18 mei in, wanneer Manchester City en Watford elkaar partij geven in de finale van de FA Cup. In die wedstrijd zullen op zijn minst vier moslims aantreden.

Maar daar blijft het niet bij. Ook daarna zal bij evenementen die door de Football Association worden georganiseerd geen champagne meer worden aangerukt. Wel zal een kist alcoholvrije champagne worden voorzien, teneinde het visuele aspect van de festiviteiten niet verloren te laten gaan.

Premier League schafte champagne al in 2012 af

De regel is zeker geen primeur, want in 2012 was de Premier League al gestopt met het uitdelen van een fles champagne aan de speler die tot ‘man van de match’ was gekozen. Steeds meer voetballers zagen zich verplicht de fles te weigeren vanuit hun religieuze overtuiging. Volgens de krant laat de nieuwe regel de FA ook toe om zich aan de wet te houden: sommige spelers zijn namelijk niet meerderjarig.

Meer