Waarschuwing voor de gevaren van bijtende stoffen
NOS NieuwsAangepast

Provincies willen gifcriminelen hard aanpakken

Bedrijven die giftig afval inzamelen moeten daarvoor pas betaald krijgen als ze kunnen aantonen dat ze die gevaarlijke stoffen op verantwoorde wijze hebben laten verwerken. Daarvoor pleit de Brabantse gedeputeerde Johan van den Hout vanmorgen in Trouw. Hij wil dat staatssecretaris Dijksma van Milieu zogenoemde escrow-rekeningen gaat verplichten.

Aanleiding voor de oproep van Van den Hout zijn de schoonmaakoperaties bij BM-Recycling, met vestigingen in Noord-Brabant en Limburg. Het inmiddels failliete bedrijf haalde volgens de krant gevaarlijke zuren en metalen op bij de metaalverwerkende industrie. Maar in plaats van deze stoffen aan te bieden bij gecertificeerde verwerkers, werd het afval opgeslagen in loodsen.

Het leegruimen van de hoofdvestiging van BM-Recycling in Maasbracht kostte de provincie Limburg twee ton. Brabant betaalde nog eens ruim een miljoen euro voor het verwijderen en laten verwerken van 700.000 liter zuur van datzelfde bedrijf. Dat zuur zat verpakt in lekkende plastic vaten, die stonden opgeslagen in Helmond.

We steken belastinggeld in het opruimen van andermans rotzooi. Ik ben helemaal klaar met deze cowboys.

Johan van den Hout, gedeputeerde Noord-Brabant

Daarnaast waren beide provincies veel geld kwijt aan saneringen van andere bedrijven. Brabant nog eens een miljoen euro en Limburg heeft zeker 10 miljoen euro uitgegeven aan saneringen in Maastricht, Panheel en Maasbracht. "We steken belastinggeld in het opruimen van andermans rotzooi", zegt een boze Van den Hout in Trouw. "Ik ben helemaal klaar met deze cowboys."

"Als u afval op straat dumpt krijgt u een bekeuring, maar deze boeven komen ermee weg en dat kost de samenleving miljoenen", zegt de Limburgse gedeputeerde Daan Provoo.

Door dit soort bedrijven pas te betalen als het afval op de juiste manier is verwerkt, moet er een einde komen aan deze illegale praktijken. Van der Hout: "Dan verdwijnt die perverse prikkel van het geld en zijn wij van een hoop ellende verlost."

Signaal

Staatssecretaris Dijksma zegt in een reactie dat de provincies een helder signaal afgeven en onterecht te vaak opdraaien voor het opruimen van giftig afval.

"Er is geen discussie over mogelijk dat bij een milieuovertreding de vervuiler betaalt", zegt Dijksma. "Daarom pakt justitie deze milieuvervuilers nu strafrechtelijk aan. Ik wil snel samen om de tafel met provincies en de minister van Veiligheid en Justitie om te kijken hoe we op landelijk niveau dit soort milieudelicten kunnen helpen aanpakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl