Direct naar artikelinhoud

Gemeente wijst vier nieuwe locaties voor 24 uursopvang aan

Vier nieuwe mogelijke locaties voor de 24 uurs­opvang van ongedocumenteerde asiel­zoekers zijn bekendgemaakt. De panden zitten in Oost, West en Noord.

Leden van de Amsterdamse krakersgroep We Are HereBeeld ANP

Dat schrijft wethouder Groot Wassink (GroenLinks, Sociale Zaken) in een brief aan de gemeenteraad.

Het gaat om Javaplantsoen 17 (Oost), Zaandammerplein 50 (West), Overhoeksplein 2 (Noord) en Beemsterstraat 531 (Noord). De komende weken zal de gemeente brieven sturen naar omwonenden met een uitnodiging voor bewonersavonden. Deze worden in mei georganiseerd. In de brief zal ook staan om hoeveel opvangplekken het gaat.

500 asielzoekers
Het gemeentebestuur wil in totaal 500 uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen. Dat moet gebeuren over maximaal 23 panden. Eerder maakte de gemeente al zeven andere locaties bekend. Of deze definitief in gebruik genomen zullen worden, beslist het college van b. en w. begin mei. In juni wordt besloten of de nieuwe vier locaties gebruikt gaan worden.

Een harde voorwaarde om in aanmerking te komen voor de 24 uursopvang is dat ongedocumenteerden werken aan toekomstperspectief: vrijwillig terugkeren naar het land van herkomst of een traject ingaan waardoor ze alsnog legaal in Nederland mogen blijven.

Later zullen nog meer nieuwe mogelijke 24 uursopvanglocaties worden bekendgemaakt. Het is de bedoeling dat in juli de eerste deuren van nieuwe opvanglocaties opengaan en voor het einde van 2019 alle locaties open zijn.

Lees ook: Opvang uitgeprocedeerden veroorzaakt politiek slagveld

Drie van de vier nieuwe panden zijn in bezit van de gemeente:

- Op Javaplantsoen 17 zit de ROC Top, waar jongeren worden begeleid die buiten het reguliere onderwijs vallen. De gemeente wil de bovenverdieping in gebruik nemen, terwijl de rest blijft zoals het is.

- Op Zaandammerplein 50 zit buurtcentrum Horizon. Hier wil de gemeente de bovenste twee verdiepingen gebruiken, terwijl het onderste gedeelte het buurtcentrum blijft.
- In Overhoeksplein 2 zit broedplaats A Lab, waar het contract per 1 juli 2019 afloopt. De gemeente wil een deel van het pand gebruiken.

- Alleen Beemsterstraat 531 is geen eigendom van de gemeente. Dit is van van Cordaan en hier zit momenteel leegstandsbeheer in.