RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Economie

ING-top krijgt veeg uit de pan van aandeelhouders

Er was veel kritiek op het bestuur bij de aandeelhoudersvergadering van ING Beeld © ANP

Bestuurders van ING hebben dinsdag tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering geen decharge gekregen. Hierdoor kunnen de bestuurders door ING in de toekomst nog persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor hun optreden in 2018.

Het komt zelden voor dat aandeelhouders geen decharge krijgen. 62 procent van de aandeelhouders vond dat de bestuurders hun werk niet naar behoren hebben uitgevoerd.

Hans Wijers, voorzitter van de raad van commissarissen van ING sprak zijn teleurstelling uit over de uitslag van de stemming, maar was niet geheel verrast. "2018 was in veel opzichten een teleurstellend jaar.'' Voorafgaand aan de jaarvergadering zeiden meerdere aandeelhouders al tegen decharge te zullen stemmen.

Boete om witwaspraktijken

ING kreeg in september van het Openbaar Ministerie een megaboete ontvangen van in totaal 775 miljoen euro vanwege betrokkenheid bij omvangrijke witwaspraktijken. De bank had niet bewust meegewerkt aan fraude of witwassen, maar was wel tekortgeschoten bij de bestrijding ervan.

Ralph Hamers, topman van ING, wees nog op de vele inspanningen van ING om witwassen tegen te gaan. In het kader van een verbeterprogramma, dat tot 2020 loopt, zijn volgens hem honderden miljoenen euro’s besteed aan bestrijding van witwassen. Het geld ging onder meer naar 2500 fulltimemedewerkers en technologie om onregelmatigheden op te sporen.

Ophef over enorme salarisverhoging

De aandeelhouders vonden de toelichting niet afdoende. Ook vielen aandeelhouders over een in maart teruggetrokken plan om het salaris van topman Ralph Hamers met vijftig procent te verhogen naar drie miljoen euro. De raad van commissarissen vond dit gerechtvaardigd, omdat Hamers veel te weinig zou verdienen. Na onrust die destijds ontstond trok de raad van commissarissen het plan terug, maar sommige beleggers zijn er nog altijd kwaad over.