De sugar rush is waarschijnlijk een fabeltje
Het opgewekte gevoel dat je krijgt na het eten van suiker zou niets meer zijn dan een mythe. Althans, dat beweert nieuw Duits onderzoek.
Een sugar rush is het gevoel dat je minder moe bent en de wereld haast aan kunt na het eten van suiker. Konstantino Mantantzis, een biologische psycholoog aan de Humboldt Universiteit in Berlijn zegt daarover: “Het idee van de sugar rush is gebaseerd op studies die suggereren dat de consumptie van koolhydraten kinderen hyperactief kan maken. Maar deze associatie werd in het verleden al ontkracht”. En hoewel de term sugar rush nog steeds bestaat, is de legitimiteit ervan twijfelachtig, volgens Mantantzis.
In een nieuwe meta-analyse in ‘Neuroscience & Biobehavioral Reviews’ keken Mantantzis en zijn collega’s naar de effecten van koolhydraten of suikers op de gemoedstoestand. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat suikerconsumptie geen enkel aspect van onze stemming verbetert. Meer zelfs: suiker zou mensen minder alert en vermoeider maken binnen het eerste uur na het nuttigen ervan. De welbekende crash dus, maar zonder eerst de rush te ervaren.
“We hopen dat onze resultaten eindelijk de weg zullen banen om de ‘sugar rush’-mythe te verdrijven. Deze mythe blijkt immers zeer resistent te zijn tegen al het wetenschappelijke bewijs dat ertegen spreekt”, aldus Mantantzis. “We weten al dat een hoge suikerconsumptie schadelijk kan zijn voor de gezondheid, en nu lijkt het erop dat deze negatieve effecten zich ook naar de gemoedstoestand kunnen verspreiden. Het verminderen van onze suikerconsumptie kan een belangrijke stap zijn naar een beter humeur en algemene gezondheid.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Consumentenbond
104 koelkasten met vriezer getest, dit is de beste
-
DE KWESTIE202
Praat mee: Is suikerbelasting op suikervrije dranken wel eerlijk?
In de Kwestie leggen we elke werkdag een vraag over een actueel thema aan onze lezers voor. Reageer hieronder ook op deze kwestie. -
Koken & eten
Alles wat je moet weten over ‘de koningin onder de groenten‘
Ze liggen weer in de supermarkt en op de markt: asperges! Het aspergeseizoen, dat loopt van april tot eind juni, is losgebarsten. Hier lees je alles wat je moet weten over deze ‘koningin onder de groenten‘. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’ -
PREMIUM
Diëtiste legt uit wat McDonald’s en ander fastfood doet met je lijf: ‘Wraps zijn niet zo gezond als ze lijken’
Een hamburger, frietje of een andere snack is op zijn tijd niet te versmaden. Maar wat doet het met je lichaam als je elke week of misschien zelfs elke dag fastfood eet? Als je dan gaat voor een snelle hap, zijn sommige opties dan nog gezonder dan andere? En kun je de ‘schade’ ongedaan maken door te sporten of de rest van de tijd gezonder te eten? Diëtist Sanne Mouha legt het uit.
-
Consumentenbond
Van de 155 geteste inductiekookplaten is deze de beste: elke kookzone heeft eigen boostfunctie
-
-
-
consumentenbond
Met deze koffiecupmachine zet je een lekker kopje espresso, en hij komt als beste uit de test
Wat is de beste koffiecupmachine? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
Koken & eten
Gouden tip voor wijnkenners in de dop: trek meerdere flessen tegelijk open
Wijn: sommigen hebben er een passie voor, anderen willen erover kunnen opscheppen en menigeen raakt in de stress als het om meer gaat dan alleen de keuze tussen rood of wit. Over wijn valt ontzettend veel te leren. Deze tips maken het wat makkelijker.
-
Smullen maar! Hier eet je het allerlekkerste broodje van Nederland 😋
Berkel en Rodenrijs, Woerden -
PREMIUM
Gewichtscoach Mieke Kosters: ‘Je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, je wordt dik tussen oud en nieuw en kerst’
Mieke Kosters (1972) is trainer en schrijver. In 2011 schreef ze het boek Het geheim van slanke mensen, waarvan meer dan 250.000 exemplaren zijn verkocht. Vrijdag verscheen haar achtste boek: Succesvolle afvallers diëten niet. Een gesprek aan de hand van steekwoorden, over het what-the-hell-effect, hoofdhonger en goede voornemens. -
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’