RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Editie NL

ANWB waarschuwt: rijd niet door tot de laatste druppel benzine

Stel je tankbeurt niet te lang uit, waarschuwt de ANWB. Beeld © iStock

Doorrijden tot de laatste druppel: sommige mensen maken er een sport van om pas te tanken als het display aangeeft dat ze écht niet langer kunnen. De ANWB waarschuwt om een bezoekje aan het benzinestation niet te lang uit te stellen. Dat is niet alleen beter voor jezelf, maar ook voor je auto.

Regelmatig stranden er automobilisten met een lege tank langs de weg. Vorig jaar is de ANWB in 12.600 gevallen te hulp geschoten.

Tot het bittere einde

Het probleem komt doordat veel mensen tot de laatste druppel benzine door blijven rijden. Uit een poll op de Facebookpagina van EditieNL blijkt dat meer dan dertig procent het liefst pas op het allerlaatste moment tankt. Onverstandig, vindt de ANWB. De verkeersdienst waarschuwt om je tankbeurt niet te lang uit te stellen.

Slecht voor auto

"Neem niet het risico om stil te komen staan", vertelt Tom Huyskens van de Bond van Automobielhandelaren en Garagehouders (BOVAG) aan EditieNL. Hij zegt dit niet alleen om bestuurders problemen te besparen; ook hun auto's doen ze er een plezier mee door op tijd naar het benzinestation te gaan. "Het bezinksel in de tank kan anders in de leidingen terecht komen. Daar is wel een filter voor, maar die kan ook verstopt raken."

Vervuilde benzine

Bovendien kan de motor onder een lege tank lijden. "Benzine neemt in kwaliteit af als het veroudert. Als er vervuilde benzine in je auto zit, kan het inwendige vervuiling in het motorblok veroorzaken, waardoor de motor slechter functioneert", aldus een woordvoerder van BOVAG.

Benzine vs. diesel

"De kwaliteit van de brandstof kan verschillen per land", legt Joep Schuurman van Carrec Technocenter uit. "Bij dieselauto's is het gevaar het grootst. Als je die start met een lege tank, kan dat schade veroorzaken. Bij benzineauto's is dit niet het geval", zegt hij tegen EditieNL.

Benzineprijs
Lees ook:
Benzineprijs stijgt en het einde lijkt niet in zicht: 11 procent erbij in drie maanden

Filter

Het risico dat er vervuiling optreedt in de brandstoftank als je deze leegrijdt, is volgens Schuurman door de jaren heen afgenomen. "Het is niet meer zo schadelijk als vroeger, want filters doen hun werk. En in Nederland moeten die filters bij de meeste auto's om de drie jaar worden vervangen. Hoe vaak het precies gebeurt, verschilt per auto en fabrikant."

Blind vertrouwen

Toch doe je er goed aan om op tijd te tanken. Volgens Schuurman is het namelijk niet zo dat je altijd 'nog wel even kan doorrijden' als het display aangeeft dat de tank leeg is. "De resterende te rijden afstand in het display is een berekende waarde over het gemiddelde brandstofverbruik van de auto. Dus sta jij veel in de file of rij je veel in de stad, dan is je verbruik veel hoger dan het gemiddelde als je bijvoorbeeld veel op de snelweg rijdt."

Op = op

In dat laatste geval moet je eerder tanken dan het display aangeeft. "Afwijking in meter kan zowel positief als negatief uitvallen. Er valt dus niet te zeggen dat je nog vijftig kilometer kan doorrijden als de auto aangeeft dat de benzine op is."

Bekijk hier de video:

02:51