RIVM: Gehalte fijnstof in de lucht van Groningen en Drenthe tijdens paasweekend 'erg hoog'

Het niveau van fijnstof in de lucht was in het paasweekend 'erg hoog' in het Noorden, aldus het gezondheidsinstituut RIVM. Met name op eerste paasdag vertienvoudigde het fijnstofgehalte. Oorzaak: Duitse en Nederlandse paasvuren in combinatie met de droogte en de windrichting.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft nog geen gedetailleerde cijfers over het effect van de paasvuren, maar zegt wel dat zaterdag een duidelijke smoggolf over het Noorden trok. Fijnstof kan voor longklachten zorgen. Helemaal voor mensen met een aandoening aan de luchtwegen, zoals astma.

Stank is geen fijnstof

,,Waar we op normale dagen rond de 10 tot 20 microgram per kubieke meter fijnstof in de lucht hebben, was dit op eerste paasdag wel 100 microgram", zegt Joost Wesseling, die zich namens het RIVM bezighoudt met de luchtkwaliteit. ,,Alleen is fijnstof wel anders dan de stank die veel mensen roken tijdens het weekend. Stank is niet te koppelen aan een bepaalde stof en heeft meer te maken met wat er op die paasbulten in brand is gezet."

Veel mensen in Groningen en Drenthe beklaagden zich op social media over de vieze geur. Wesseling: ,,Dat kwam omdat de wind precies onze kant uitblies. Met een zuidenwind had niemand er last van gehad. Maar ook de droogte speelde mee, want de stoffen werden in de droge lucht niet verdund."

Eerdere waarschuwing

Het RIVM waarschuwde eind vorige week al voor de hoeveelheid fijnstof in de Nederlandse lucht door paasvuren. Zij adviseerde afgelopen donderdag ramen en deuren gesloten te houden.